18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Programı için ilk tören Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Buradaki törene Kaymakam Cemal Şahin, Belediye Başkanı Kadir Kumbul, gaziler, şehit aileleri, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü ile ilgili ikinci tören ise Serik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda yapıldı. Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi’nin tarafından hazırlanan törene, Kaymakam Cemal Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz, gaziler, şehit ve gazi yakınları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldılar.
‘Bir Diriliş Muştusudur Çanakkale’
Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okulun Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ertan Alp yaparak şunları söyledi; “Bütün kelimelerin, hatıraların ve tarihlerin ötesinde bir milletin bekası için bir diriliş muştusudur Çanakkale. Bu topraklara ayak basan her insanın manevi ve bilimsel mirasının insanlık için sınandığı tipik bir tarihsel coğrafyadır Çanakkale. Kimisi bilmeden, kimisi kutsal bir görevin peşinden sürüklenip Çanakkale’ye geldiklerinde, uzak bir gelecekte mezar taşlarını torunlarının okşayacağı kendi tarihi mirasına haklılık payı kazandırma çabasının tarihi tanıklığıdır. Şehitlerimiz için okunan Fatiha'nın uğultusu karışırken ay-yıldıza, şafak nöbeti için bekleyen başka dilli ve başka dinli insanlar ölümün ve kendini feda etmenin kardeşliğinde buluşacaklardır bağrımızda tarih kendi sahnesini kurarken. 1915'te asker olarak bu toprakları mülk yapmaya çalışanların torunları turist olarak geldiklerinde o anları tekrar yaşatmak istemişlerdir insanlığın ve medeniyet dediğimiz tek dişi kalmış canavarın ne kadar acımasız olduğunu bize anlatır gibi.
Bize bu mübarek toprakları miras bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Çanakkale öncesi ve sonrasında vatanımızın bekası için göğsünü namerde ve dahili ve harici bedhahlara siper tüm Türk neferlerini huzurunuzda bir kez daha rahmet ve minnetle anmayı bir borç biliyorum. İsimli veya isimsiz nice kahramanın destanlar yazdığı Çanakkale büyük ve benzersiz bir ruhla ebediyete kadar Türk-İslam meşalesini yakmaya devam edecektir. Yeter ki sizler fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür bir nesil olarak özgürlük ve bağımsızlık yolundan kesinlikle taviz vermeyin. Ey bu topraklar için toprağı ana belleyen Mehmet! Bilesin ki senin pak alnın bizim yolumuzu aydınlatan bir meşale gibi Türk’ün büyük tarihinde yanmaya devam etmektedir. Senin Peygamber ordusundan aldığın ilham bizim yüreğimizde sarsılmaz imanımızı inanç ve şuurla beslemektedir. Ey gökten ecdat inerek o pak alnını öpmeye layık Mehmet’im! Unutma ki devirler kapanır, tarihler yazılır, savaşlar son bulur. Ama Türk tarihinde sarsılmaz bir çelik ruh vardır ki devirler açar, tarihler yazdırır ve zulme karşı her türlü mücadeleyi kendine hak bilir.”
Konuşma sonrasında, ‘Bir Milletin Hikâyesi: Hilal’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi.
Öğrenciler Ödüllendirildi
Programın sonunda, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen ‘Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü programları sonrasında Kaymakam Cemal Şahin beraberinde, cumhuriyet başsavcısı, jandarma komutanı, emniyet müdürü ve ilçe müftüsü ile birlikte şehit Jandarma Er Aytekin Gökkuş’un mezarını ziyaret ettiler.
Haber: Osman Türkçe
.