MAKİNA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, elektrikli araçların, sürücü kursu müfredatına girmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, elektrikli araç sürücülerinin elektrikli araçlara ne kadar aşina olduklarının belirsiz olduğuna vurgu yaparak, “Mevcut motorlu taşıt sürücüleri kursu araç tekniği ders programı incelendiğinde, kapsamın içten yanmalı motorlu otomobil kullanıcıları için oluşturulduğu görülmektedir. Güvenli kullanım şartlarının oluşması için sürücü kursu müfredatlarına ivedilikle elektrikli araçlar ile ilgili kapsamlar eklenmeli, mevcut sürücü belgesi sahipleri ise ek eğitimlere tabi tutulmalıdır" dedi.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE RİSKLER FARKLIDIR

Atmaca, elektrikli otomobillerin satış ve kullanımının hızla yükseldiğini ifade ederek, “Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre 2023 yılında pazar payı 2022 yılına göre hibrit araçlarda yüzde 62,8, tamamen elektrikli araçlarda yüzde 833,4 oranında artmış, 2023 yılında satılan otomobiller içerisinde yüzde 10,8 oranında payı hibrit, yüzde 7,5 oranında payı da tamamen elektrikli otomobiller almıştır. Ancak bilinmelidir ki elektrikli otomobiller yapıları gereği içten yanmalı motorlu otomobillerden birçok yönüyle farklıdır. Haliyle oluşabilecek riskler ve güvenlik tedbirleri de farklılıklar göstermektedir" diyerek yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekti.

Kullandığı araç hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan bir sürücünün, trafik güvenliği için büyük risk olduğunun altını çizen Başkan Atmaca, “Sürücü kurslarının müfredatları incelendiğinde kapsamın tamamen içten yanmalı motorlu otomobil kullanıcıları için oluşturulduğu, elektrikli araçlar ve kullanımına yönelik bir içeriğin bulunmadığı görülmektedir. Klasik içten yanmalı motorlu otomobil kullanıcıları bu müfredat sayesinde sürücü belgesi alma aşamasında temel konulara hâkim olabilmekte, bu sayede araç kullanımı sırasında oluşabilecek birçok arıza ve risk karşısında tedbirli olmaları sağlanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, mevcut müfredatta yağ göstergesinin yanması, motorun hararet yapması gibi durumlar motorun derhal durdurulmasını gerektiren arızalar kısmında tanımlı olup, içten yanmalı motorlar ile ilgili bu hususlarda adaylar bilgi sahibi olmaktadır. Ancak elektrikli otomobil kullanıcıları için durum aynı değildir. Elektrikli otomobillerde güvenlik önlemleri, araçların bakımı ve bakım periyotları, özellikle de güvenli şarj yapma konularında kullanıcıların daha sürücü belgesi aşamasında bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. Yine örnek vermek gerekirse en önemli hususlardan biri elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon hücre bataryaların işleyişinde kullanıcı takibinin bilinçli olarak yapılması konusudur. Verilecek eğitimlerde güvenli kullanım için batarya ile ilgili sorunlarda kullanıcının muhakkak uzman desteği alması için yönlendirilmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN FARKLI SÜRÜŞ DİNAMİKLERİ DİKKATE ALINMALI

Elektrikli araçların ani hızlanma gibi farklı sürüş dinamiklerine sahip olduğunu, dolayısıyla da eğitimlerde güvenli sürüş tekniklerinin de ele alınması gerektiğini söyleyen Başkan Atmaca, “Farklı sürüş dinamiklerinin yanı sıra elektrikli araçların sessiz çalışması da, yaya güvenliği açısından sürücüler için özel güvenlik önlemleri gerektirebilir. Bütün bu nedenlerle, sürücülerin elektrikli araçları güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli tedbirlerin baştan öğretilmesi önem arz edecektir" dedi.

Bu kapsamda sürücü kursları müfredatının muhakkak yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiren İbrahim Atmaca, “Yenilenen müfredat ile sürücü belgesi alma aşamasında kullanıcıların elektrikli otomobillerin güvenli kullanımı hakkında bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Dahası mevcut sürücü belgesi sahiplerinin de önümüzdeki süreçte elektrikli otomobillere yönelebileceği öngörülerek ara bir eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir. Böylece bu eğitim sonunda mevcut sürücü belgeleri üzerine elektrikli otomobil kullanılabileceği işlenmeli, bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır" ifadelerini kullandı. DHA

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN