AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi girişinde bulunan fuaye alanının adı Fikret Otyam Sergi Salonu olacak. Türkiye'nin sanat alanında katkıları bulunan Ressam, Gazeteci ve Yazar Fikret Otyam, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin girişinde bulunan fuaye alanına Fikret Otyam'ın ismi verildi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam ile bir araya gelerek Türkiye sanat tarihinde iz bırakmış olan Fikret Otyam'ın adının sergi salonunda yaşatılacağı müjdesini paylaştı. Rektör Özkan, “Antalya'mıza ve Türkiye'ye önemli katkıları olan değerli sanatçımız Ressam, Gazeteci ve Yazar Fikret Otyam'ın ismini ve eserlerini yaşatmak çok kıymetli. 2015 yılında kaybettiğimiz kıymetli sanatçımızın 19 Aralık doğum gününde bu bilgiyi paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Sanat eserlerinde Anadolu'yu ve Antalya'yı işleyen sanatçımızın adını verdiğimiz Güzel Sanatlar Fakültesi Fikret Otyam Sergi Salonu'nu da kıymetli eserlerinin yer alacağı bir sergiyle ilerleyen günlerde açmayı planlıyoruz" dedi.
FİKRET OTYAM KİMDİR?
Fikret Otyam, Türk ressam, gazeteci ve yazar. Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili 'Gide Gide' isimli röportajlarıyla tanındı. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta topladı. Röportaj ve fotoğraflarında olduğu gibi tuvallerinde de Anadolu insanını resmetti. Sık sık keçi ve başı örtülü Anadolu kadınlarını figür olarak kullandı. Anadolu kadınlarını iri gözlü, küçük burun ve küçük ağızlı betimledi. Ünlü besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam ile eczacı ve şair Nusret Kemal Otyam'ın (1922-2015) kardeşi, dokuma ve fotoğraf sanatçısı Filiz Otyam'ın eşidir.
YAŞAMI
1926'da Aksaray'da dünyaya geldi. Babası asker ve eczacı Vasıf Efendi, annesi Naciye Hanım. Nedim ve Nusret Kemal adında iki ağabeyi vardı; Neşecan adında bir de kız kardeşi olmuştur. İsmet İnönü'nün silah arkadaşlarından olan babası Vasıf Efendi, ordudan emekli olduktan sonra Aksaray'da eczacılık yaptı. İlk ve ortaöğrenimini Aksaray'da tamamlayan Otyam'ın lise öğrenimi kesintili olarak Ankara ve Kayseri'de sürdü.
Liseden sonra İstanbul'a giderek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Orta Resim Bölümü'nde öğrenime devam etti, ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun atölyesinde ders aldı. 1953'te mezun oldu.
Gazeteciliğe 1950 yılında henüz Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenci iken Son Saat gazetesinde başladı. Falih Rıfkı Atay'ın çıkardığı Dünya gazetesinde yazar ve Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Göğüş'ün yardımcısı oldu; ardından Ulus gazetesinde çalıştı.
1953'te ilk kez Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu gezen Otyam, gazetecilik yaşamı boyunca Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla tanındı. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta topladı. 1964 yılında William Saroyan ile beraber Bitlis'i gezdi. 1977'de sanatçı Filiz Otyam ile evlendi.
Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Otyam; Abdi İpekçi cinayetinden sonra kendi hayatının da tehlikede olduğunu düşünerek emekli olmaya karar verdi. Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Selinus Kalesi altında, Deliçay yanında bir ev yaptırdı, eşi Filiz Otyam'la 1979'da yerleştiği bu evde resim yapmaya ve kitaplarının basımı ile uğraşmaya ağırlık verdi. Son olarak, Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerindendir. Böbrek yetmezliği nedeniyle uzunca süre tedavi gören Fikret Otyam, Antalya'da 8 Ağustos 2015'te yaşamını yitirdi. Otyam'ın cenazesi Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bulunan 'İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü'ne defnedildi.
Vefatının ardından Otyam için Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde anma töreni düzenlendi. Fikret Otyam'ın Elvan, İrep ve Döne isimli kızları vardır. DHA