MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, rahim kanserinin obezite, hormonal bozukluklar ve genetik yatkınlıkla ilgili olabileceğini belirtti.

Rahim kanseri (Endometriyum), Türkiye'de en sık görülen jinekolojik kanser türü. Kadınlarda görülen kanser türleri içinde dördüncü sırada yer alan rahim kanseri, genellikle 50-60 yaşları arasında ortaya çıkıyor ve tam olarak neyin tetiklediği bilinmiyor. MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, yaş, obezite, hormonal bozukluklar ve genetik yatkınlıın rahim kanseri için risk faktörleri olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, vücut kilo endeksi yüksek olan insanların kolon, karaciğer, yumurtalık ve menopoz sonrası göğüs ile rahim kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu, bunun da yapılan araştırmalarla kanıtlandığını kaydetti.

 

MENOPOZ SONRASI KANAMAYA DİKKAT

Rahim kanseri taraması için özellikle yapılan bir işlem olmadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, şunları kaydetti:"Birçok kadında hastalığın erken döneminde şikayetler olur. Menopoz sonrası dönemde vajinal kanama olarak tanımlanan postmenopozal kanama rahim kanserinin en sık belirtisidir. Postmenopozal dönemdeki kanama herhangi bir miktarda olabilir. Kanama doğal menopoz sürecinin herhangi bir zamanında meydana gelebilir. Meydana geliş zamanından veya miktarından bağımsız olarak, postmenopozal kanama hiçbir zaman normal bir olay gibi düşünülmemelidir. Menopoz öncesi dönem içinde, düzensiz veya yoğun adet kanamaları çoğunlukla kanser dışı nedenlerle açıklanmasına rağmen endometriyum kanserinin bir belirtisi olabilir. Endometriyum kanserinin daha nadir bulguları pelvik ağrı, şişkinlik ve kramptır. Sonuçta, rahim kanseri birçok vakada erken dönemde tespit edilir ve kesin tedavi imkanı sunar."

 

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, rahim kanseri tedavi seçeneklerinin, cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormonal tedavi veya bunların kombinasyonlarını içerdiğini kaydetti. Kesin tedavi önerisinin birçok faktöre bağlı olduğunu anlatan Yakup Yalçın, "Bu önerilerden en önemlileri, kanserin evresi, kadının sağlığı, gelecekte çocuk isteyip istemediğidir. Cerrahi endometriyum kanserinin en sık tedavi şeklidir. Temel cerrahi yaklaşım rahim ağzının, rahmin, yumurtalıkların ve tüplerin çıkarılmasını içeren cerrahi yöntemdir. Bu yöntem hem rahim kanserini ortadan kaldırır hem de evreyi belirler. Hastalar laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyat olabilir. Laparoskopi ile tedavi edilen hastalar, daha çabuk iyileşebilir, cerrahi sonrasında daha az ağrı duyarlar ve açık cerrahi yapılan hastalara göre daha az yara yeri komplikasyonu gelişir. Son olarak rahim kanseri erken teşhis edilebilir ve erken teşhis hayat kurtarır" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi