Serik' gelen turistlerin %10'unu Serik merkeze getirebilirsek bu 150 bin misafir demektir. Serik'te her turist 10 dolar harcasa bu yıllık olarak Serik ekonomisine esnafına, pazarcısına, çiftçisine yaklaşık 1,5 Milyon dolarlık bir katkı yapar. Bu paranın ne kadar TL. edeceğini de siz hesaplayın.

 

Resmi verilere göre Antalya'ya yılda yaklaşık 15 Milyon turist geliyor. Serik ise bu rakamın 1,5 Milyonunu ilçe sınırlarında ağırlıyor. Tabii yıllık bu 1,5 milyonluk ziyaretçinin kaldığı yani konakladığı bölge Serik'in sahil bölgeleri olan Belek, Kadriye ve Boğazkent Mahalleleri. Bu bölgelerde bulunan turizm tesislerinde hem konaklayan hem tatillerini geçiren, eğlence ve alışverişlerini yapan turistler Serik'in Aspendos gibi tarihi yerlerini gezerek; Köprüçay'da rafting ve Toroslarda safari turu gibi etkinlikler yapıyorlar.

Serik'e gelen turistlerin tatil boyu rotaları yukarıda anlatmaya çalıştığımız gibi geçiyor. Burada dikkat edilirse Serik merkez ile ilgili bir hareket yok. Yani çok uzun yıllardır tartışılan ve bir türlü çözüme yönelik adım atılamayan sorun da tam burada. Yani 'Serik Merkeze turist gelmiyor' şikayetleri.

''Sorumlu makamların bir eylem planı yaparak harekete geçmeleri gerekiyor.''

Dünyanın en önemli turizm bölgelerinin nerdeyse ortasında yer alan Serik'e misafirleri nasıl çekeceğiz? Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek geçtiğimiz günlerde Serik turizm bölgesinde bir otelde STK temsilcileri ve muhtarlarla buluştuğunda dile getirilen bu sorunla ilgili olarak turistin Serik'e girmemesi konusunda 'Neden?' sorusunun araştırılması gerektiğine dikkat çekmişti. Serik içerisinde turisti çekecek projelerin tamamlanması gerektiğini dile getiren Başkan Böcek, 'Yurt dışındasınız. Serik'e geldiniz. Buraya neden gelirsiniz? Neden gitmeniz gerekiyor. 5 yıldızlı otel var. Ticareti, satışı, yabancı dil bilen personeli var. Serik esnafından kaç kişi yabancı dil biliyor? Serik'te turisti çekecek ne var? Bunların hepsinin altlığını oluşturmak lazım.' demişti.

Tabii sorunun tespiti önemli ama Serik Kaymakamlığı, Serik Belediyesi, Serik STK ve Serik kamuoyunun bu problemi çözme sorumluluğu kadar sorumluluk Antalya Büyükşehir Belediye'sine de düşüyor. İşte burada Serik merkezin yıllardı beklediği turistlerin Serik'te ağırlanması talebi için sorumlu makamların bir eylem planı yaparak harekete geçmeleri gerekiyor.

Serik ilçe sınırlarında yıllık konaklayan turist sayış 1,5 Milyon dedik. Bakın az bir rakamdan söz etmiyoruz. Küçük bir hesap yapalım. Bu rakamın sadece %10'unu Serik merkeze getirebilirsek bu 150 bin misafir demektir. Serik'te geçirecekleri bir kişi saat boyunca her turist 10 dolar para harcasa bu yıllık olarak Serik ekonomisine esnafına, pazarcısına, çiftçisine yaklaşık 1,5 Milyon dolarlık bir katkı yapar. Bu paranın ne kadar TL. edeceğini de siz hesaplayın.

Haber: Osman Türkçe

 

Editör: Haber Merkezi