Serik'te Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.

İşler Caddesinde Serik İlçe Sağlık Müdürlüğü, Serik Devlet Hastanesi tarafından Organ Bağış Haftası programına, Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, Belediye Başkanı Enver Aputkan, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Zafer Karaaslan, İlçe Sağlık Müdürü Ramazan Irmak, Devlet Hastanesi Başhekimi Hüsnü Yusuf Kara ile sağlık görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar. Organ bağışı başvuru stantlarının açıldığı programda Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, açılış için kampanyaya destek vererek organlarını bağışladı. Kurdoğlu; ''Binlerce hastamız organ yetmezliği ile hayatını kaybediyor. Bundan dolayı bu haftada biz de ilçemizde bazı etkinliklerle farkındalık oluşturmak adına bu kampanyaya destek veriyoruz. Organ bağışı birçok hayat kurtarır. Herkesi organlarını bağışlamaya davet ediyoruz." dedi.

Vatandaşlar da kampanyaya destek oldu. Organ Bağış Kampanyası hafta boyunca liselerde öğrencilere verilecek seminerler ve bağış kabulü ile devam edecek.

Organ Nakli Nedir?

Görevini yapamayacak duruma gelmiş hasta bir organ yerine, canlı veya ölü bir vericiden alınan sağlıklı bir organın nakledildiği operasyona transplantasyon veya organ nakli denir.

Dünyada yapılan Doku ve Organ Nakilleri nelerdir?

Organ Nakilleri (Kalp, Akciğer, Karaciğer, Böbrek, Pankreas, Bağırsak vb.)

Doku Nakilleri (Deri, Kol-Bacak, Kalp Kapağı, Kornea, Yüz, Kemik vb.)

Organ bağışı yapıldıktan sonra, vazgeçilebilir mi?

Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararın aile ile paylaşılması ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir.

Dinen bir sakıncası var mıdır?

Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kuran-ı Kerim'de Maide suresi 32. ayette ''Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.'' diye buyrulmuştur.

Organ bağışı için nereye başvurmak gereklidir?

İl Sağlık Müdürlükleri

İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları

Devlet Hastaneleri

Üniversite Hastaneleri

Özel Hastaneler

Semt Poliklinikleri

 

Haber: Osman Türkçe


Organ bağışı kampanyalarına 1990'lı yıllardan itibaren destek olduğunu belirten Avukat Rasim Demirkan ise diğer katılan vatandaşlarla birlikte kampanyada organlarını bağışladı.

 

 


Editör: Haber Merkezi