En iyi hastanelere gidecek gücünüz vardır ve Serik Devlet Hastanesi’ne yolunuz düşmeyebilir, Allah hiç düşürmesin. Haliniz vaktiniz de yerinde olabilir, Allah daha çok versin. Ama lütfen hastanenin poliklinik koridorlarını bir gün sadece 3-5 dakika bir gezin. Orada bekleyen hastaları, yaşlı amcaları, hasta teyzeleri, ağlayan minik bebekleri, çocukları bir görün, bir düşünün.

Serik Devlet Hastanesi’nin poliklinikler koridorları artık adım atılmayacak kadar kalabalık olması herkesin ortak derdi. Hastaneye giden vatandaşlar ile birlikte herkesin ortak sorunu poliklinikler bölümünün aşırı kalabalık olması. Tabii bu ayını zamanda hastane yönetiminin de derdi. Özel hastaneleri kullanan hali vakti yerinde Serikliler bile eş, dost, akraba ve tanıdıklarından polikliniklerin durumunu mutlaka duyuyorlar ve biliyorlardır.

Antalya’da İlk 3’te

Sorunun kaynağı şartları iyileşen hastanenin hasta sayısının çok artması. Serik Devlet Hastanesi Antalya ili kamu hastaneleri arasında doktor başına düşen hasta sayısında son verilere göre ilk 3’te. Sağlık Bakanlığı’nın bir doktorun günde bakması gereken ideal hasta sayısı rakamı 45 hasta civarında. Bu resmi durum ancak Serik Devlet Hastanesi’nde bir doktor günde ortalama 80 ila 100 hastaya bakıyor.

5-6 yıl öncesi polikliniklere başvuran hasta sayısı günlük 1000- 1200 iken bu rakamların günümüzde 2 bin 500’lere ulaştığı belirtiliyor. Artık Serik Devlet Hastanesi vatandaşlar tarafından tercih edilen hastane durumunda. Serik Devlet Hastanesi’ne sadece Serik’ten değil çevre ilçeler hatta illerden de hasta geldiğini biliyoruz. Özellikle Manavgat,  Alanya, Aksu ve Antalya il merkezinden hastalar geliyor. Elbette bunun altında poliklinik hizmeti veren uzman doktor sayısındaki artış ve son yıllarda başta MR olmak üzere birçok modern tıbbi cihazların hastaneye kazandırılmış olması yatıyor. Ayrıca inşaatı devam eden 23 yataklı yoğun bakım ünitesinin ve ekonomik olarak pahalı tıbbi cihazların devlet tarafından finanse edildiğini belirtelim.

Yeni Poliklinik Bölümü Yapılması

Sorunun çözümü ise özellikle poliklinikler bölümünün yenilenmesi yani yeni bina ya da bölüm yapılmasından geçiyor. Ancak bu yeni bölüm ya da bina yapılması genel bütçeden yani devlet kaynağı ile yapılması olasılığı kısa vadede pek mümkün görülmüyor.

Peki o zaman ne olacak? Adım atmanın mümkün olmadığı poliklinik koridorları böyle mi kalacak? Bizce oldukça başarılı çalışmalar yapan ve Serik Devlet Hastanesi’nin bu kadar tercih edilmesini sağlayan hastane yönetimini sorunları ile baş başa mı bırakacağız? Elbette hayır. Eğer kısa sürede çözülmesi gereken bu sorun kamu kaynağından hemen çözülemiyorsa bizce hayırsever vatandaşlar harekete geçmeli. En azından bir empati yapıp bir gün özellikle sabah-ile öğle saatleri arasında şöyle Serik Devlet Hastanesi’nin poliklinik koridorlarını bir dolaşın. Fazla değil 3-5 dakika dolaşın ne kadar rahatsız olduğunuzu göreceksiniz.

Çözüm Önerisi: İşin özeti bu; 1000 TL. verecek bin hayırsever aranıyor.

Şimdi gelelim yazımızın başlığındaki cümlenin açılımına. Bizim yaptığımız araştırmaya göre şu anda Serik Devlet Hastanesi’nin önündeki araç park edilen, kamelyaların olduğu büyük alana çelik konstrüksiyonlu 3 katlı bir bina yapılabiliyor. Bu binanın 6-8 ayda,  belki de daha kısa sürede yapılması mümkünmüş. Bu yapının maliyeti ise 1 Milyon TL. (1.000.000 TL.) civarında. İşte yazımızın başlığında yer alan, ‘1000 TL. Verecek Hayırsever Aranıyor’ cümlesinin amacı da burada yatıyor.

1000 TL. X 1000 hayırsever= 1 Milyon TL. (1.000.000 TL.)

İşin özeti bu; Bin TL. verecek bin hayırsever aranıyor.

Serikli mühendisler bu işin teknik altyapısını en güzel şekilde yapabilecek kabiliyet ve kapasiteye sahip. Serikli müteahhitler de bu işin yapımını hayli hayli rahatça yapabilir, burada önemli olan hep birlikte bu gereken parayı toplamak. Daha sonra ise bir vakıf veya dernek aracılığı ile hemen inşaata başlayarak binayı yapmak gerekiyor.

 

Serik’e Çağrımızdır

Unutmayın sizlerin Serik Devlet Hastanesi’ne yolunuz düşmeyebilir, Allah hiç düşürmesin. Haliniz vaktiniz de yerinde olabilir Allah daha çok versin. Ama lütfen o poliklinik koridorlarında bekleyen hastaları, yaşlı amcaları, teyzeler, ağlayan minik bebekleri, çovukları bir düşünün. Hastalara kapasitenin çok üstüne gayret vererek çalışan doktorları, sağlık personelini, yöneticileri ve hastanemizi Serik olarak hemen hayata geçirebileceğimiz bu proje ile rahatlatıp çok daha verimli bir hale getirebiliriz.

Başta Serikli iş adamlarımız ve hayırseverlerimiz olmak üzere; Buradan Sayın Serik Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu’na, Sayın Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan’a, Serik Belediye Meclisi üyelerine, Serik’teki tüm siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticilerine, Serik esnaf odaları ve meslek kuruluşlarına, Serik’i yönetenlere, daire müdürlerine, okul müdürlerine, sendikalar ve tüm sivil toplum kuruluşlarına, Serikli, Antalyalı ya da bizleri okuyup katkı vermek isteyen tüm vatandaşalar seslenerek bu projeyi hayata geçirelim diyoruz.

Komşumuz olan Manavgat ilçesi ile ilgili son bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Manavgatlı hayırseverler şu anda eğitim konusunda yeni bağışlar yapmak için sıraya girmiş durumdalarmış. Yine Manavgatlı hayırseverler sağlık ile ilgili hastaneye yardım yapmak için de sıradalarmış.

Komşumuz bu güzel hizmetlerde yarışırken; acaba biz Serik olarak neden hayırda yarışamıyoruz?

Haber: Osman Türkçe

 

Editör: Haber Merkezi