VALİ Münir Karaloğlu, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı Şehzade Korkut Sempozyumu'na katıldı.

Sempozyuma, Vali Karaloğlu'nun yanı sıra, AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, AÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, İl Müftüsü Osman Artan ve akademisyenler katıldı. Karaloğlu, Şehzade Korkut'un Antalya tarihinin en önemli şahsiyeti olduğunu belirterek, “Antalya için, Teke Sancağı için çok şey ifade eden bir tarihi şahsiyet olan Şehzade Korkut'u bu sempozyumda her yönüyle tartışmış olacağız. Şehzade Korkut'un şehrimize ve bölgemize bıraktığı tarihi eserler bütün yönleriyle konuşulacak. Şehzade Korkut 2. Beyazıt ve Nigar Hatun'un oğlu, Fatih Sultan Mehmet Han'ın torunu. Osmanlı Hanedanı'nın belki de en münevver bilim insanı olarak kendisini en iyi yetiştirmiş, sanatta, edebiyatta, musikide çok şey ifade eden önemli bir şahsiyettir" diye konuştu.

 

ESERLERİYLE ANTALYA'DA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

Bir hanedan üyesi olmasına rağmen mütevazı yaşamı ve siyasete uzak olmasına vurgu yapan Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:“Şehzade Korkut'un hayatını anlamaya çalışırken dönemin özelliklerini anlamak lazım. Bugünkü anlayışla bakarsak çok mana veremeyebiliriz. Dönemin koşullarıyla birlikte bir şehzade olmasını dikkate alarak yaşadığı olayları ele almalıyız. Şehzade Korkut adıyla, eserleriyle, hatırasıyla Antalya'da yaşamaya devam ediyor. Antalya'nın önemli ilçelerinden birisinin adı Korkuteli ve inşallah kıyamete kadar da öyle kalacak. Antalya'nın ebedi misafirlerinden birisi de Şehzade Korkut'un annesi Nigar Hatun'dur. Türbesi Yivli Minare Camii'nin bahçesinde yer almaktadır. İki sene önce onarımını gerçekleştirip ziyarete açtık. Bu şehrin kalbi olan Kaleiçi'nde fethin sembolü en önemli camimizin adı Şehzade Korkut Cami'dir. Şehzade Korkut Cami Şehzade Korkut'tan önce Cumanın Camii (Camii Kebir) olarak anılıyordu. Camiye yaptığı büyük ilaveler ve özellikle ilave ettiği minaresinden sonra caminin adı Şehzade Korkut olarak anılmaya başlandı." DHA

Editör: Haber Merkezi