ANTALYA, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'de yılın ilk yarısında 845 milyon 710 bin 627 dolar ihracat yapıldı.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz'de ihracatın yılın ilk yarısında yüzde 20.76 artışla 845 milyon 710 bin 627 dolara yükseldiğini söyledi. Batı Akdeniz'de haziran ayında gerçekleşen ihracatın ise yüzde 17.09 artışla 157 milyon 768 bin 710 dolar olduğunu ifade eden Başkan Satıcı, yılın ilk yarısında gerçekleşen ihracat rakamlarına ve sektörlerin performansına bakıldığında Batı Akdeniz'de yılsonunda 1,6 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşmesini beklediklerini vurguladı.

 

 

2014 YILININ İLK YARISI GEÇİLDİ

Batı Akdeniz ihracatında dikkati çeken bir diğer önemli hususun 2014 yılına kıyasla daha iyi bir performans sergileniyor olması olduğunu anlatan Mustafa Satıcı, "Batı Akdeniz'de 2014 yılında 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleşmişti ve bu o tarihe kadar gerçekleşen en yüksek ihracat rakamıydı. İstatistiklere bakıldığında 2014 yılının ilk 6 ayında 817 milyon dolar ihracat gerçekleşmişti. Bu yılın ilk 6 ayında gerçekleşen ihracat ise 845.7 milyon dolar" dedi.

 

 

MADEN SEKTÖRÜ LİDER

Mustafa Satıcı, yılın ilk yarısında en fazla ihracatın maden sektörün gerçekleştirdiğini kaydetti. Başkan Satıcı şunları kaydetti:"Sektörün ihracat artışı yüzde 38.99 olarak gerçekleşti. Çin pazarının önemli aktörlerinden olan sektör temsilcileri, geliştirdikleri alternatif pazarlarla birlikte bölge ihracatının gelişmesine önemli katkı sağladı. Bu dönemde yaş meyve sebze sektörü de çeyrek milyar dolara yakın ihracat rakamıyla bölge çiftçisinin destekçisi oldu. Rusya ile ilişkilerin normale dönmesinin ardından meyve sezonunun başlamasıyla birlikte sektörün ihracatını daha da artırması öngörülmekte. Yılın ilk 6 aylık döneminde demir ve demir dışı metaller sektöründe de ciddi bir gelişim sağlandı. "

 

 

ÇİN İLK SIRADA

Mustafa Satıcı, 6 aylık dönemde Batı Akdeniz'den 141 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, listenin başında ise 140 milyon dolarlık ihracatla Çin'in yer aldığını söyledi. Başkan Satıcı şöyle devam etti:

"Çin'e gerçekleşen ihracatta yüzde 55,13 oranında artış yaşanırken, Romanya ve Kazakistan'a gerçekleşen ihracatta da ciddi oranda artış sağlandı. Öte yandan bu dönemde Özbekistan'a gerçekleşen ihracat yüzde 290 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde 6.7 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiği Özbekistan'da bu yılın aynı döneminde gerçekleşen ihracat 26.4 milyon dolara yükseldi. "

 

HEDEF 2014'Ü GEÇMEK

Bölge ihracatı açısından bir diğer sevindirici unsurun ihracat pazarlarında önemli artış yaşanması olduğuna vurgu yapan Mustafa Satıcı, "BAİB olarak yılın ilk 6 ayında yakaladığımız ihracat artışını, yılın ikinci yarısına aktarmayı ve yılsonunda 1.6 milyar dolar rakamını aşmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda kullanacağımız en önemli enstrümanlardan birisi de küresel alıcıları ihracatçılarımızla buluşturduğumuz URGE projeleri olacaktır" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi