BÖBREK taşlarının pek çok faktöre bağlı gelişebildiğini aktaran uzmanlar, taşlar idrar ile atılamadığında böbreklerden mesaneye kadar idrar yolunun herhangi bir bölgesini etkileyebildiğini kaydetti.

Memorial Sağlık Grubu Medstar Topçular Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Adil Güçlü Güçal, taş hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. İdrarın, kristallerin bir araya gelip büyümesini baskılayan kimyasallar içerdiğini aktaran Güçal, "Eğer kristaller yeterince küçük ise idrar kanalından tıkanıklık yapmadan geçer ve fark edilmeden vücuttan atılır. Ancak bu kristaller bir araya gelerek büyür ve taş oluşur ise doğal yollar ile atılamaz. Vücutta oluşan farklı taş tipleri bulunmaktadır. Bunlardan en sık karşılaşılanlar kalsiyum taşları, enfeksiyon taşları, ürik asit taşları ve sistin taşlarıdır" dedi.-

Güçal, taş hastalığının belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Yanlarda ve sırtta, kaburgaların altında şiddetli ağrı. Karın alt bölgelerine ve kasığa yayılan ağrı. Ataklar halinde gelen ve şiddeti değişkenlik gösteren ağrı. İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi. İdrarda pembe, kırmızı, kahverengi renk değişikliği. Bulanık ve kötü kokulu idrar. Ağrıya eşlik eden bulantı, kusma. Devamlı idrara çıkma isteği. Normalden daha sık idrara çıkma. Enfeksiyon ile birlikte görülen ateş, titreme. İdrar miktarında azalma."

Şikayeti olan hastalara gerekli kan ve idrar tahlilleri yapıldığını, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak taşın yeri, boyutu, böbreğe zarar verip vermediğinin belirlendiğini kaydeden Güçal, "Sıvı tüketiminin artırılması, ağrı kesici ilaçlar ve taşın düşmesini kolaylaştıran bazı tedaviler ile 5 mm’nin altındaki taşların yaklaşık yüzde 98’i düşürülebilir. Tekrarlayan ağrıya neden olmayan, böbrekte genişleme ve böbrek fonksiyonlarında bozulma yapmayan, 5-10 mm arasındaki taşlar ilaç tedavisi ile takip edilebilir. Eğer bu taşlar 4-6 hafta içinde düşürülemezse cerrahi müdahale gerekir" diye konuştu.

Op. Dr. Adil Güçlü Güçal, taş oluşumunu artıran etkenleri ise şöyle sıraladı: "Orta, ileri yaş. Ailede taş hastalığı öyküsü bulunması. Az sıvı tüketimi. Protein ve tuzdan zengin beslenme. Hareketsiz hayat tarzı. Aşırı kilo ve obezite. Bazı genetik ve inflamatuar hastalıklar." DHA

Editör: Haber Merkezi