Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü verilerine göre olası bir afet durumda ilk toplanılacak güvenli alanları kapsayan toplanma alanı adedi Serik’te 49, Antalya genelinde ise 967.

Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Serik’te 49 adet toplanma alanı olduğunu belirtildi. Son olarak Manisa’da yaşanan 5,5 büyüklüğünde deprem bir kez daha ülkemizin deprem gerçeğini hatırlattı. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Salı Grubu toplantısında konuşan Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Özçelik, yapılan araştırmalara göre Antalya’nın ikinci deprem kuşağında yer aldığını, batı ilçelerinin ise birinci derece deprem bölgesinde olduğunu açıklamıştı. Özçelik, “Bizim deprem beklentimiz Muğla sınırıyla Akdeniz’in içinde meydana gelebilecek faylanma ile olabileceği yönünde. Sadece bu değil, Aksu ile Kırıkkavak Fayı da var. Eğer bu faylar diriyse Antalya merkezi etkileyecek 6.5 ile 7 büyüklüğünde büyük bir depreme yol açabilir. Fakat bu fayların diri olup olmadığını bilmiyoruz.” Demişti.

İşte bir deprem kuşağında olan ülkemizde Antalya ve Serik te bu riske göre hazırlıklarını yapmak durumunda. Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü deprem vb. gibi bir afet durumda ilk olarak toplanılacak güvenli alanlarla ilgili bir çalışmayı tamamlayarak geçtiğimiz Kasım ayında açıklamıştı.

Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak şu bilgiler verilmişti; “Bakanlığımızın toplanma alanlarına ilişkin projesi kapsamında belediyelerce belirlenen toplanma alanlarının Afet Yönetim Destek Sistemine (AYDES) girişlerinin yapılarak halkla paylaşılması istenmiştir. Kurumumuz personelince hazırlıklar tamamlanarak toplanma alanlarına ilişkin tüm veriler AYDES’e işlenmiştir. Toplanma alanlarına ilişkin tabelalar, her ilçe için ayrı ayrı olmak üzere standartlara uygun oluşturularak, belediyelerce tabelaların bastırılması ve alana dikilmesi için Valiliğimizce talimat verilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 19 ilçemizde tespit edilen toplam 967 toplanma alanının % 95’inden fazlasına tabelaları dikilmiş olup; halkımız, kendilerine en yakın toplanma alanına, e-devlet kapısı veya Kurumumuz web sayfasından ulaşabilmektedir. Toplanma alanlarının ilçelere göre dağılımı; Akseki 11, Aksu 33, Alanya 168, Demre 13, Döşemealtı 143, Elmalı 16, Finike 14, Gazipaşa 15, Gündoğmuş 3, İbradı 14, Kaş 8, Kemer 16, Kepez 31, Konyaaltı 82, Korkuteli 16, Kumluca 20, Manavgat 80, Muratpaşa 235, Serik 49 adet şeklindedir. Halkımızın, herhangi bir afet anında ilk buluşacağı bekleme alanı da olan toplanma alanları, aylarca yaşanan yerler olmayıp, barınma alanına gidinceye kadar (bir kaç gün) kalınabilecek alanlardır. Bu itibarla; halkımızın, e-devlet kapısı veya Kurumumuz web sayfası üzerinden en yakın toplanma alanlarını öğrenmeleri, afetlere hazırlıklı olmak için gerekli eğitimi almaları ve acil durumlarda aranacak numaranın 112 olduğunu hatırlamaları gerekmektedir.”

Toplanma alanları ile ilgili bilgi edinmek istediğiniz zaman e-devlet üzerinden giriş yaparak; il, ilçe, mahalle ve cadde bilgileri ile toplanma alanlarının nereler olduğunu harita üzerinde görebiliyorsunuz.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi