Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hakkında bilgiler verildi.

Kaymakam Mehmet Kurdoğlu himayesinde otel Genel Müdürleri ile yapılan toplantıda İlçe Müdürümüz Mustafa Çömezoğlu 01 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘Etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme yönetmeliği’ gereği toplu tüketim yerleri olan otellerin sorumlulukları ve istihdamı zorunlu personel istihdam edilmesi zorunluluğu konularında bilgilendirmelerde bulundu.

Yönetmelikle birlikte bundan sonra, toplu tüketim yerlerinde, gıdanın adı, alerjen bilgisi, alkol ve domuz kaynaklı bileşene ilişkin zorunlu bilgiler; menü, yazı tahtası broşür benzeri araçlar vasıtasıyla tüketiciye sunulmak zorunda.

'Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri'nde konuşan Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, etiketlemelerde ürün türü, menşe ve özellikleri ile ürün içerinin doğru yazılması konularında uyarılarda bulundu. Aynı tipte olan ürünlere yanlış özellikler yazılması ya da ikame ürünlere yanıltıcı içeriklerin koyulmasının yasak olduğunu belirten Çömezoğlu, idari yaptırımları da anlatarak yönetmeliğe uymayanlara ciddi para cezaları geleceğini bildirdi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu şu bilgileri verdi; "Gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bildirimleri, belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının zaman zaman miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bunlar mevzuatı saklı kalmak koşuluyla diye zaten yönetmelikte belirtiliyor. Gıdanın net miktarı, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ya da Son Tüketim Tarihi (STT), özel muhafaza koşulları, gıda işletmecisinin adı, ticari unvanı, adresi, kayıt numarası veya tanımlama işareti, menşe ülke, gerekiyorsa kullanım talimatı, alkol bileşenleri içerenlerde alkol derecesi ve beslenme bildirimi etiket üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerdir. 'Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği', tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemenin yanı sıra gıdaların etiketlenmesi, gıda hakkında bilgilendirme ile ilgili genel kurallar, gereklilikler ve sorumlulukları belirliyor.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi