ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, bu yıl 813'üncü yıldönümü kutlanan Antalya'nın fethiyle ilgili törenlere eleştiride bulunanlara seslenerek, “Antalya'nın fethini kutlamak hiçbir şeyin alternatifi değildir. Bizim amacımız bu milletin bu topraklarda Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet diye devam eden zincirini vurgulamaktır" dedi.

Antalya'nın Selçuklular tarafından 5 Mart 1207 tarihinde fethedilmesi nedeniyle Antalya Valiliği öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Antalya'nın Fethi kutlama programı kapsamında, Antalya Müzesi'nde Selçuklu sikkelerinden oluşan bir sergi açıldı. '813 Yıldır Evimiz Akdeniz' mottosuyla düzenlenen fethin 813'üncü yıldönümü kutlamaları çerçevesinde koleksiyoner Bahadır Kalaycı'ya ait Selçuklu dönemine ait 1207 adet sikke Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Serginin açılışını Antalya Valisi Münir Karaloğlu yaptı. Sikkelerin sadece tarihte kullanılmış bir paranın koleksiyonu olmadığını belirten Karaloğlu, “Tarihi belgelere baktığınızda en kalıcı olanı taş ve metala işlenendir. Taş ve metale işlenen tarihi mesajlar ve yazılar bugün en önemli belgelerimizdir. Elimizdeki bütün Selçuklu eser ve kaynakları yok olsa, Bahadır Kalaycı'nın Selçuklu paraları koleksiyonu üzerinden Selçuklu tarihi yeniden yazılabilir, o kadar önemli. Bu sadece sikke biriktirmek değil. Mesleği avukatlık olan bir hemşehrimizin kendi kültür ve medeniyetine olan borcu ve vefasını ödeme gayretidir. Onun için çok kıymetlidir" dedi.

Bu yıl '813 Yıldır Evimiz Akdeniz' mottosuyla Antalya'nın fethinin 813'üncü yıldönümü kutlamalarının başladığını belirten Vali Karaloğlu, bununla ilgili eleştiride bulunanlara da seslendi. Bazen çok gereksiz tartışmalar yapıldığını söyleyen Karaloğlu, “Sanırsınız ki biz 100 sene önce bu topraklara geldik, sanırsız ki köksüz, her rüzgarın önünde savrulan bir milletiz. Hayır, bizim sadece devletlerimizin adı değişiyor. Biz bu topraklardayız, 813 yıldır Antalya bizim evimiz, Akdeniz bizim evimiz. Antalya'nın fethini kutlamak onun için çok önemlidir. Antalya'nın fethini kutlamak hiçbir şeyin alternatifi değildir. Bunu bu şehirde konuşanlar, lütfen, Allah rızası için biraz tarihinize ve medeniyetinize bakın, biraz aynaya bakın. Bizim amacımız bu milletin, bu topraklarda Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet diye devam eden zincirini vurgulamaktır. Yoksa parçalardan birini alıp öne çıkarmak değildir. Onun için bu sergi ve sergilenen sikkeler çok kıymetlidir" diye konuştu.

Yaklaşık 50 yıldır tarihi sikkelerle ilgili koleksiyon çalışmaları yaptığından bahseden Bahadır Kalaycı, geçen yıl sergide 771 adet Selçuklu dönemine ait sikke sergilenirken, bu yıl Antalya'nın fethinin de yılı olan 1207'yi düşünerek, 1207 adet Selçuklu dönemine ait sikke bulunduğunu kaydetti. DHA

Editör: Haber Merkezi