TÜRKİYE Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Antalya Şube Başkanı Mahmut Akoğlu, sürücülerin en çok trafikteyken cep telefonu kullanımı, emniyet kemerinin takılı olmaması, yanlış park ve kırmızı ışık ihlali yaptığını söyledi. Akoğlu, 2019 yılında Antalya'da 27 bin 250 trafik kuralı ihlal tespit tutanağı düzenlendiklerini açıkladı.

Mahmut Akoğlu, Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Antalya Şubesi olarak 2000 yılından bu yana faaliyetlerini yürüttüklerini anlattı. Antalya'da toplam 1180 fahri trafik müfettişinin görev yaptığını belirten Akoğlu, diğer illerden Antalya'ya gelip yerleşik yaşam sürdüren 590 fahri trafik müfettişinin de olduğunu aktardı. Fahri trafik müfettişlerinin 7/24 çalıştıklarını belirten Akoğlu, Antalya'daki sürücülerin dört gözle incelendiklerini söyledi. Trafik kuralı ihlali yapan sürücüleri tespit ettiklerini belirten Mahmut Akoğlu, fahri trafik müfettişleri tarafından yazılan ceza tespit tutanakları sayesinde sürücülerin yaptıkları hatayı tekrarlamamasını ve trafik kazalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydetti. Sürücülere trafikteyken en çok cep telefonuyla konuşma, emniyet kemerinin takılı olmaması, yanlış park ve son olarak kırmızı ışık ihlali yaptıkları için ceza kesildiğini anlatan Akoğlu, 2019 yılında yaklaşık 27 bin 250 trafik kuralı ihlal tespit tutanağı düzenlendiğini açıkladı.

HEDEF CAN VE MAL KAYBININ ÖNÜNE GEÇMEK

Yeni yıl itibariyle son 2 ayda yaklaşık 5 bin trafik kuralı ihlal tespit tutanağı düzenlendiğini söyleyen Mahmut Akoğlu, “Antalya'daki fahri trafik müfettişlerimiz titiz bir çalışma yürütüyor. Genellikle eğitim amaçlı ceza yazılıyor. Yani trafikte cep telefonu kullanımı ve emniyet kemeri kullanmayan sürücülere ceza yazılıyor. Sürücüler ceza aldıkları takdirde o hataları yapmamaya gayret ediyor. Biz bunun önene geçerek oluşabilecek kazalarda can ve mal kaybının önüne geçiyoruz" dedi.

CEZALAR ONLİNE SİSTEME ANINDA DÜŞÜYOR

Trafik şube müdürlükleriyle birlikte koordineli bir şekilde çalıştıklarını anlatan Mahmut Akoğlu, bu çalışmalar sayesinde daha sağlıklı bir sonuç elde ettiklerini belirtti. 2019'un son aylarından itibaren mobil uygulama sistemine geçtiklerini açıklayan Akoğlu, bu sayede fahri trafik müfettişlerini yazıkları cezaların online olarak polis ekipleri tarafından incelenip sisteme düştüğünü söyledi.

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ OLMA ŞARTLARI

40 yaşını aşan, üniversite mezunu ve en az 10 yıllık ehliyeti olan kişilerin fahri trafik müfettişi olabileceğini aktaran Mahmut Akoğlu, “Bu kişilerin trafikte kural ihlalinden dolayı ehliyetinin alınmamış olması gerekiyor. Türk vatandaşı olan ve şartları taşıyanlar, istediği zaman bulundukları illerin Trafik Şube Müdürlüğü'ne müracaat yapabilirler. Yapılan müracaatlar ilgili birimler tarafından değerlendirilip sonuçlanıyor" diye konuştu.

SUİSTİMAL EDENLERİN GÖREVİ SONLANDIRILIYOR

Antalya'da fahri trafik müfettiş görevini yanlış kullanan az kişi olduğunu vurgulayan Mahmut Akoğlu, “Her kurumda olduğu gibi bu görevi suistimal eden fahri trafik müfettişleri de var. Ama bizde bu bir elin parmak sayını geçmez. Bu tür yanlışları bilerek yapanlar için oluşturulan şikayetler incelenip ilgili kurum ve mahkeme tarafından sonucuna bağlı olarak fahri trafik müfettişliği görevi sonlandırılır" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi