Hastalıkları ne yapıp edip tarladan ve çitçimizden uzak tutulmalıyız. Bütün Türkiye çiftçisi ile birlikte özellikle Serik ve Antalya çiftçimiz ayakta kalmalı ve üretime devam edebilmeli.

Dünyayı saran COVİD-19 virüsü hastalığının geleceğe dair sonuçlarını değerlendiren uzmanların tarım ve tarım üretimi yapan çitçilerin önemine vurgu yapıyor. Uzmanların dediği gibi salgın hastalıkları ne yapıp edip tarladan ve çitçimizden uzak tutulmalıyız. Çiftçimiz üretime devam edebilmeli. Özellikle yaşadığımız bölge Serik ve Antalya bu anlamda ulusal gıda ihtiyacının önemli bir bölümün karşılarken Avrupa ülkeleri ve Rusya bölgesinin de önemli miktarda taleplerini karşılıyor.

Sadece sebze üretim verilerine bakarsak Serik’in ve Serikli çiftçinin önemini anlayabiliriz. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nın (TUİK) 2017 verilerine göre Serik'te örtü altı 491.202 ton tarla üretimi 787.509 ton olmak üzere toplam 1.278.711 ton sebze üretimi var. Bu üretim miktarı 2019 yılında 1,5 Milyon tona yaklaştı.

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili olarak bir çok kesimin sesi olan birliklerden PANKOBİRLİK’in Genel Başkanı Recep Konuk; “Çiftçinin bileği güçlü, bedeni sağlam olacak ki üretim devam edecek, Türkiye salgına rağmen gıdada sıkıntı yaşamayacak" şeklinde açıklama yaptı.

Tarım takviminin salgın, hastalık gibi mücbir sebepleri bahane kabul etmediğini belirten Konuk; “Tarımsal üretim önümüzdeki yıl her yıldan daha önemli. İhtiyaç hâsıl olursa ihtiyaç olan ürün dünya pazarlarından temin edebilir seçeneği elimizde olmayabilir. O nedenle bizim bu sene tarımsal üretimde salgın nedeniyle hiçbir aksamaya meydan vermememiz hayati önemdedir. Ülkemizin muazzam bir tarımsal üretim potansiyeli var. 84 milyonu da daha fazlasını da doyuracak bir üretim kapasitesine sahibiz. Yeter ki, üreticinin ekim, dikim, çapa, hasat faaliyetleri aksamasın.” dedi

Tarımsal faaliyetin bazı aşamalarında emek yoğun bir sektör olduğunu vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk; “Yani onlarca çiftçi, , tarım işçisi minibüs ile traktör ile yan yana tarlaya gidecek, evine dönecek, birlikte yemek yiyecek, gün boyu tarlada veya serada omuz omuza çalışacak. Mesela çapa, mesela fide dikimi, mesela seracılık, mesela meyve sebze toplama işi. Üstelik de bu işlerin hiçbirini erteleyemezsiniz. Fide dikimini Mayıs’a Haziran’a erteleyemezsiniz. Çapayı salgının bitimine öteleyemezsiniz, tarlayı yabani ot kaplar, seyreltmezseniz verimli üretim yapamazsınız. Serada kızarmış domatesi, biberi 1 ay sonra toplarız diyemezsiniz, dalında çürür. Yani tarım takvimi salgındı, hastalıktı gibi mücbir sebepleri bahane kabul etmez. Bitkinin ekim zamanından gelişimine kadar her aşamada işinizi günü gününe yaptınız yaptınız, yapamadınız ürün alamazsınız.” dedi

İşte tarım ve Orman bakanlığı Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkili kurumlarla bu konunun üzerine bizce titizlikle eğilmeli. Mutlaka konu ile ilgili yapılan çok şey vardır. Biz sadece daha dikkatli olunarak eksik olanların yapılması ve bir olumsuzluğa bir sıkıntıya meydan verecek gelişmelerin önünün şimdiden alınması için uyarı yapıyoruz.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi