Savaş; “Devletimizden beklentimiz şartları hafifletip, esnafımıza sıfır faizli daha çok nefes aldıracak desteklerle şu sıkıntılı günleri devlet, esnaf, vatandaş elele hep birlikte atlatmaktır. Esnafı yaşat ki devlet yaşasın”

Serik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş yazılı bir basın açıklaması yaparak esnafların sorunları ve ticari hayatın yavaşlaması ile ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek önlemler alınmasını istedi. Esnaf sanatkarların korona virüsü tedbirlerinden olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Serik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş, "Çarşılar, sokaklar boş. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kahvehaneler, kafeteryalar, internet- nargile kafeler, çay bahçeleri, berber, kuaför, güzellik salonları vb. işyerlerinin çalışmaları bir süre durduruldu. İnsanlar büfelere, lokantalara, pastanelere, pide salonlarına gitmiyor. Esnaf sanatkarların işleri düştü, gelirleri en dip seviyeye geldi ama kira, vergi, kredi, elektrik, SGK ödemeleri aynen devam ediyor" dedi.

Esnaf sanatkarların vicdani bir şekilde işyerleri kapalı da olsa yanlarında çalışan insanların ödemelerini de aksatmamak durumunda olduğunu vurgulayan Savaş; “Devletimiz son günlerde bazı destek paketleri açıkladı teşekkür ederiz. Fakat yeterli değil. Kredilerde sicil sorulması bankalar tarafından olur, olmaz şeylerin bahane edilmesi esnafımızın krediye ulaşmasında en büyük engeldir. Açıklanan şartlarla bütün esnafımızın kredi kullanması mümkün değildir. Devletimizden beklentimiz şartları hafifletip, esnafımıza sıfır faizli daha çok nefes aldıracak desteklerle şu sıkıntılı günleri devlet, esnaf, vatandaş elele hep birlikte atlatmaktır.” şeklinde konuştu.

“Ticari Hayat Durmamalı”

Korona virüsünün Türkiye'yi de tehdit etmesiyle alınan tedbirlerin özellikle küçük işletmeleri zor duruma soktuğuna değinen Esnaf Odası Başkanı Recep Savaş; “Alınan tedbirleri son derece yerinde buluyoruz, sağlık her şeyin başında gelir. Ancak ticaret dünyasının, ekonominin de süreci en az hasarla atlatması için bazı önlemler düşünülmeli. Bir süredir insanların yaşam tarzı değişti. Sokağa çıkmaya bile çekinir, mümkün olduğunca çevre ile olan ilişkilerini sınırlar hale geldiler. AVM'ler, büyük işletmeler bir şekilde olağanüstü durumun üstesinden gelebilir. Ancak sermayesi sınırlı olan esnaf sanatkarlarımız büyük işletmelerin dayanma gücüne sahip değil.” dedi

“Esnafı yaşat ki devlet yaşasın”

yüksek maliyetlerin bir an önce düşürülmesi gerektiğini belirten Recep Savaş; “BAĞ-KUR, SGK primlerinin 3 ay ötelenmesi iyi bir gelişme fakat primlerin ve elektrik ücretlerinin yüksekliği esnafımızın belini bükmektedir. Bu yüksek maliyetlerin bir an önce düşürülmesi, Esnaf kesimi için planlanacak önlemler de korona ile mücadelenin bir parçası olarak düşünülmelidir. Önlem alınmadığı takdirde korona virüsünden korunalım derken esnaf sanatkârları uçurumun eşiğinden kurtaramayacak hale gelebiliriz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla bizde büyüklerimize diyoruz ki esnafı yaşat ki devlet yaşasın.” dedi

Tüketicilere "Alışverişlerinizi esnaftan yapın" çağrısı

Serik’te merkezde ve mahallelerde esnaf sanatkarların gereken tedbirleri aldığını da hatırlatan Recep Savaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Merkezde ve mahallelerde gıda işi ile uğraşan işletmelerimiz, toplum sağlığını doğrudan etkileyen meslekleri icra eden esnaf sanatkarlarımız araçlarını, işyerlerini bağlı belediyemiz öncülüğünde ilaçladı, dezenfekte etti. Bundan sonra da tedbir alma devam edecek. Halkımız içi rahat bir şekilde esnaf sanatkarlardan hizmet almaya devam edebilir. Kapalı ortamlarda bulunan ve hava sirkülasyonu yetersiz kalan zincir marketler yerine tüketicileri esnaflarımızdan alışveriş yapmaya, daha güvenli şekilde ihtiyaçlarını karşılamaya davet ediyor ve şu sıkıntılı günlerin biran önce son bulmasını canı gönülden temenni ediyorum.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi