Can; “Sağlık Meslek Lisesi Mezunları istenen ve aranan meslek grubu portföyünde tekrar yerini aldı.”

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can, tüm Dünya’da etkili olan korona virüs sebebiyle sağlık sektörünün insan hayatında ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. Can, sağlık sektörünün, koruyucu sağlık çalışmalarının, Sağlık Meslek Liselerinin ve yetişmiş sağlıkçıların önemine vurgu yaparak detaylı bilgiler verdi.

“Öğrencilerimizi sağlık sektörüne hazırlıyoruz.”

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can; “İnsanlığın her zaman sağlık sektöründe yetişmiş insan gücüne ihtiyacı olduğunu dile getirerek; “Ülkemiz için tehdit oluşturan koronavirüsü sağlık sektörünün hayatımızda ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatıyor. dedi. Yaşam kalitesiyle doğru orantılı olarak sağlıkla ilgili mesleklerin önemi iyice artmaya devam ediyor. Sağlık meslek lisesi diploması ile öğrenci meslek sahibi oluyor. Sağlık sektöründeki meslekler her zaman en revaçta meslekler arasında yer almaktadır. İnsanlığın her zaman sağlık sektöründe yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var. Bizde okulumuzda yılların tecrübesiyle öğrencilerimizi sağlık sektörüne hazırlıyoruz.” dedi

“Toplumda karşılığı olan meslek”

Sağlık sektöründeki mesleklerin toplumda karşılığı olan meslekler olduğunu belirten Can; “Sağlık sektöründe çalışan insanların hem hastalara hem ailelerine hem de kişisel olarak kendilerine katkıları oldukça fazla olmaktadır. Hem kendisine hem çevresine faydası olan bir meslektir. Gerek yurtiçinde gerek yurtdışında yapılan araştırmaların yaşam kalitesi arttıkça insanların sağlık ve kişisel bakım harcamalarının arttığını göstermektedir. Yüzyıllardır sağlık sektörü tüm dünyada en saygın meslekler arasında yerini korumaktadır. Son yıllarda ise yaşam kalitesiyle doğru orantılı olarak sağlıkla ilgili mesleklerin önemi iyice artmaya devam etmektedir.”

“Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Sağlık Meslek Liselerinin Önemi”

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can Dünya’nın ve ülkemizin korona virüsü yüzünden içinde bulunduğu zor günlerde koruyucu sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. Can şunları ifade etti; “Küreselleşen Dünya ve gelişen teknoloji sağlıkta sosyalizasyon politikalarının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin ikinci plana itilmesine, tedavi edici sağlık hizmetlerinin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Ben, sağlık meslek lisesi kurucusu olarak bunun sağlık eğitimine olan yansımalarına değinmek istiyorum. Geçmişte sağlık meslek liselerinde eğitim gören hemşire, ebe ve sağlık memurlarının eğitiminde halk sağlığı, koruyucu sağlık hizmetleri geniş yer almış, bu sağlıkçılar mezuniyet sonrası dağ taş demeden, köylerde, ülkenin en ücra köşelerinde bile her eve sağlık ulaştırmak için canla başla çalışmışlardır. Hastalıklardan korunma yolları, anne ve çocuk bakımı, kişisel hijyen kuralları, beslenme, sağlıkçı çevre ve içme suları vb. konularda sağlık eğitimi vermişlerdir. Değişen Dünya konjonktüründe ilaç sektöründeki gelişmeler ve uluslararası piyasaların sağlık sistemine etkileriyle sağlıkta maliyetler artmış, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesinde etkin rolü olan koruyucu sağlık politikaları ve halk sağlık eğitimi göz ardı edilmiştir.”

“Yetişmiş sağlık elemanlarının önemi”

“Dünya’nın hazırlıksız yakalandığı bu salgın, sağlık eğitimini ve donanımlı yetişmiş sağlık elemanlarının ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermiştir. Artan yetişmiş sağlık elemanı ihtiyacı nedeniyle, sağlık meslek liselerinin eğitimdeki önemi artmıştır. Koruyucu sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın sağlanmasında sağlık meslek liseleri insan kaynakları açısından ve bölgesindeki sağlık eğitimlerinde görev alarak hizmet vermeye devam edeceklerdir. Bizler sağlık elemanı yetiştiren okul olarak bölgemizde halkımızın sağlığının korunması konusunda misyon ve sorumluluk sahibi kurumlar olduğumuza olan inancımızla çeşitli sosyal sorumluluk projelerini de yerine getirmekteyiz.”

“Ne mutlu bizlere”

“Kaymakamlığımızın ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün katkılarıyla, yıllardır bölgemizdeki ilk ve orta öğretim kurumlarında; Kişisel öz bakım, hijyen kuralları, hijyenik el yıkama, hastalıklardan korunma yolları, sağlıklı beslenme, kazalardan korunma ve ilkyardım konularında eğitimler vermekteyiz. Korona salgınından korunmada hijyen kurallarının, doğru ve etkin el yıkamanın önemini görünce bu eğitimlerin ne kadar da yararlı olduğunu daha iyi görüyoruz. Bu eğitimleri verirken böyle bir salgınla karşılaşacağımız kimsenin aklına gelmezdi. Ama bugün bu eğitimlerin ne kadar yararlı ve isabetli olduğunu görüyoruz. Çocuklarımıza; doğru ve etkin el yıkama, hijyen kuralları konusunda bir şeyler verebildiysek ne mutlu bizlere.”

“Öğrenciler iş bulma konusunda sıkıntı çekmemektedirler”

Günümüzde yaşanan ekonomik sorunlar ya da çeşitli etkenler nedeniyle işsizlik rakamlarının artabildiğini anlatan Mehmet Can sözlerini şöyle sürdürdü; “Ancak sağlık sektöründe yer alan meslek grupları iş bulma kolaylığının en fazla olduğu meslek grubudur. Öğrenciler okulun 4. yılında hastanelerde staj yaparak sektöre hazır hale geliyorlar. Gerek okulda aldıkları bilgiler gerekse stajda edindikleri tecrübelerle iş bulma konusunda sıkıntı çekmemektedirler. Sağlık Meslek Lisesi diploması ile öğrenci meslek sahibi oluyor. Bu diploma sayesinde hastanelerde ve sağlık birimlerinde çalışma imkanı bulabilmektedirler. Ülkemizin içinde bulunduğu Covid-19 virüs tehlikesinin ise sağlık personellerine her zaman ihtiyaç olduğunu bir kez daha göstermiş ve aranan meslek portföyünde yeniden yer almaya başlamıştır.”

32 bin sağlık personeli alımı

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurucusu Mehmet Can, Ülkemizde koronavirüs tehdidi bulunması nedeniyle sağlık personeli alımlarında artış yaşanacağını ve Sağlık Bakanımızın bu konu da açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Can, Bakan Kocanın sağlık bakanlığı kadrolarına 32 bin alım için önümüzdeki haftaları işaret ettiğini ve alımları 2 hafta içinde yapacaklarını söylediğini, alım şartlarının ilerleyen günlerde hızlı bir şekilde açıklanacağını düşündüğünü söyledi.

Yedi farklı branştan da sağlık personeli alımı yapılacağını ifade eden Mehmet Can şunları söyledi; “Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) sağlık personeli alımı için yeni iş ilanı yayınladı. İŞKUR ‘açık iş ilanları’ kategorisinde yayınlanan ilanlara göre en az ilköğretim, lise, ön lisans ve lisans mezunu öğrenim düzeylerinden KPSS’siz olarak toplam 524 sağlık personeli alımı yapılacağını belirtildi. ‘Alınacak olan sağlık personellerinin branşları, Hasta ve Yaşlı Bakım Elemanı, Acil Tıp Teknisyeni, Adli Tıp Teknikeri / Otopsi Yardımcılığı, Diğer Sağlık Personeli (İşyeri Hemşiresi), Ebe, Hasta Kabul-Kayıt Görevlisi ve Hemşire olarak belirtilmiştir.”

Başvurular Nasıl Yapılacak?

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurucusu Mehmet Can başvuruların nasıl yapılacağı konusunda da şu bilgileri verdi; “Öncelikle başvuru yapacak kişilerin İŞKUR’da kaydı bulunması gerekmektedir. Başvuruda bulunacak kişiler İŞKUR sayfasından hangi şehirlerden ilgili meslek grupları ile ilgili personel alımı yapıldığını gösteren listeden başvurularını online olarak yapabileceklerdir. Yedisu MTAL Kurucusu olarak sağlığımızdan olmamak için ve başka insanların da sağlığını düşünerek Sağlık Bakanlığı’mızın talimatlarına uyalım, tedbiri elden bırakmayalım. Hijyen kurallarına uyalım, evde kalalım.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi