OFM Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Engin Kutay, koronavirüs salgınının yaşandığı şu günlerde, özellikle çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Dr. Kutay, koronavirüse karşı izolasyon sürecinde ailelerin çocuklarını parklara göndermemesi gerektiğini söyledi.

Enfeksiyon hastalıklarına yakalanan çocuklarda yaygın görülen belirtinin ateş olduğuna vurgu yapan Uz. Dr. Engin Kutay, grip ve koronavirüs gibi enfeksiyon hastalıklarına bağlı gelişen hastalıklarda, çocuklarda en yaygın görülen belirtinin ateş olduğunu söyledi. "Bir çocukta ateşin olması, vücudunun o hastalıkla mücadele ettiğini gösterir" diyen Kutaş, şöyle konuştu: "Ateş 38 derecenin üzerinde değilse, aileler paniğe kapılmamalı, durumu gözlemlemeliler. Ateşin 2 günden fazla sürmesi, hiç 38 derece altına düşmemesi, beslenme bozukluğu ve uykuya meyilli gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalılar. Özellikle düşmeyen ateş 2 yaş ve altı çocuklarda tehlikeli hastalık belirtisi olabilir. Ateşin yanı sıra çocukta kas ağrısı, kırgınlık, kuru öksürük, burun tıkanıklığı, hapşırık, ishal ve mide bulantısı görülebilir. Aileler, çocuklarını hasta olduklarında dışarı çıkarmamalı, bol bol sıvı ile beslenmelerini sağlamalı, özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelerine dikkat edilmeli, tek kullanımlık mendiller kullanmalı, özellikle kişisel hijyen ve el yıkamaya çok özen göstermeliler."

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI KARIŞTIRILIYOR

Toplumda genellikle grip ve soğuk algınlığının karıştırıldığına dikkat çeken OFM Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Kutay, “Grip ani başlayan bir hastalık, soğuk algınlığı ise yavaş yavaş başlayan bir hastalıktır. Gripte ateş ve titreme daha fazla, soğuk algınlığında ateş daha az görülür. Gripte belirgin bir halsizlik ve kas ağrısı olabilir ama soğuk algınlığında bu daha az ve hafif seyreder. Gripte öksürük daha fazla, soğuk algınlığında daha az görülür. Baş ağrısı gripte daha fazla görülür, soğuk algınlığında ise baş ağrısı daha az görülür. Soğuk algınlığında hapşırma, burun akıntısı daha fazla görülür, gripte ise bu daha az görülür. Gripte çocuklar uykuya daha fazla meyillidir, yemek iştahından kesilebilirler. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir doktora başvurulması ve klinik bulguların takip edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

YANLIŞ BİLGİLERDEN KAÇININ

Uz. Dr. Engin Kutay, özellikle tüm dünyayı saran koronavirüsün çocuklar üzerine etkilerine de değindi. Hastalığın dünyada yeni ortaya çıktığını, hastalık konusunda net bir şeyler söylemenin şuan için mümkün olmadığını dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Kutay, “Koronavirüs Çin'de ortaya çıktı. Grip virüsü gibi solunum yollarını tutan bir virüstür. Solunum yolu ile bulaşan bu hastalık hakkında çok sayıda dezenformasyon var. Öncelikle aileler kaynağı belli olmayan, sosyal medyada yalan yanlış paylaşılan bilgilere itibar etmesinler. Koronavirüsün çocukları etkilemediğini söylemek, onları bu hastalığa karşı korunmasız bir hale getirebilir. Yetişkin bireyler ne yapıyorsa aynı korunmayı çocuklar için de sağlamalıyız. Özellikle tekrar etmek gerekirse ailelerimiz çocuklarına el yıkama alışkanlığını mutlaka kazandırmalı, çocukların ellerini yıkamadan yüzlerine sürmemelerini sağlamalı. Acil durumlar dışında dışarıya çıkmamalıyız, çıkmak zorunda kalırsakta en az bir metre mesafeyi koruyalım" ifadelerini kullandı.

VİTAMİNLER BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Özellikle bağışıklık sisteminin geliştirilmesinin çocuklar için çok önemli olduğunu bir kez daha tekrarlayan Uz. Dr. Engin Kutay, “Bağışıklığı güçlü olan çocuklar sadece koronavirüslerinden değil pek çok hastalıktan rahat kurtulabilirler. Ancak aileler özellikle kişisel hijyen konusuna dikkat etmeli, çocuklarına 20 saniye el yıkamayı alışkanlık haline getirmeliler. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemli. Çocukların özellikle doğal probiyotik kullanmaları bu dönemde önemli. Aileler çocuklarını hazır gıdadan uzak tutmalı, vitamin, protein ve mineral açısından zengin yiyeceklerle beslenmelerini sağlamalı" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi