Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarında paylaştığı; ‘Çiftçi zor günün değil her günün kahramanıdır.’ Sloganı gerçekten bir hakkın teslim edilmesi anlamında çok güzel bir düşünce olmuş.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından vurgulandığı gibi Serik ve Antalya çiftçisi gerçek anlamda, işinin başında ve 4 mevsim üretmeye devam ediyor. Korona virüsü salgının başlaması ile tüm dünyada ortaya çıkan gıda endişesini Türkiye; Serikli ve Antalyalı çiftçisi başta olmak üzer bütün çiftçileri ile birlikte ekip dikip üretmeyi sürdürmesi ile böyle bir endişe yaşamadı.

Sadece Antalya’nın yaş sebze ve meyve üretiminin 2018 rakamlarına göre 6,1 Milyon ton üzerinde olduğunu düşünürsek bölgenin ülkemizin tarım üretimi ve ihracatı açısından önemi anlaşılabilir. Üretilen bu yaş sebze ve meyvenin önemli bir bölümünün de Serik’te üretildiğini kayıtlara geçirirsek ilçenin de gıda konusunda stratejik önemi ortaya çıkmakta.

Salgın günleri başladığına beri çalışmasına ara vermeyen çiftçilerimiz gerçek anlamda kahramanlık göstermekteler. Gıda tüketiminin arttığı son haftalarda çiftçinin gayretli üretimi ile birlikte hiçbir sorun yaşanmadı. Tabii bu aşamadan sonra önümüzdeki dönem için de Türk çiftçisine ülkenin ve dünyanın çok ihtiyacı var. Bu sebeple önümüzdeki aylar için çok iyi planlamalar, teşvikler ve yönlendirilmeler yapılmalıdır.

Yapılacak ekimler, dikimler, üretimler, bölge bölge, köy köy, arazi ölçeğinde planlanmalıdır ki ürün eksikliği ya da fazlalığı yaşanmasın. Bu planlamama ve güçlü bir üretimle ile birlikte artık Türkiye 23 Milyar dolarlarda olan tarımsal ihracatını 100 Milyar dolarlara taşıyabilir. Unutmayalım ki yüzölçümü bizim bir ilimiz kadar olan Hollanda 2019 yılında 94,5 Milyar Euro’luk tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi yani 100 Milyar doların üstünde bir rakam bu. 17 Milyon nüfuslu Hollanda çiftçisi bunu yapabiliyorsa kahraman Tük çiftçisi bunun çok daha iyisi yapabilir yeter ki destek ve güç verelim.

Gıda bunda sonraki yeni dönemin en belirleyici stratejik sektörlerden birisi haline gelmektedir. Biz de toprağımıza, suyumuza, çiftçimize, tohumlarımıza, tarımımıza ve gıdamıza sahip çıkmalıyız.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi