Serik’te bugün Cuma namazı kılınacak. 13 ilçe merkezinde 89 ise merkez dışında olmak üzere toplam 102 açık alanda Cuma nazmının kılınacağı yerler belli oldu.

Koronavirüs salgını sebebi ile geçici olarak cuma namazları ile toplu ibadetlere kapatılan cami ve mescitlerde bu Cuma itibari ile Cuma namazları ile öğle ve ikindi vakitleri kılınmaya başlanacak. Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı genelgesine göre açık Serik’te alanlarda kılınacak olan Cuma namazı için müsait olan camileri avluları, parklar, pazar yerleri, okul bahçeleri kullanılacak.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Serik İlçe Müftüsü İbrahim Keser şunları söyledi; “Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını sürecinde virüsün daha fazla kişiye bulaşmasını engellemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında cami ve mescitlerde cuma namazları ile toplu ibadetlere geçici süreyle ara verilmişti. Gelinen aşamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında, cami ve mescitlerin cemaatle ibadete açılmasına yönelik alınacak tedbirlerin değerlendirildiği belirtilen İçişleri Bakanlığı genelgesinde, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda, 29 Mayıs Cuma günü belirlenen kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceği kararı alındığı bildirildi. Vatandaşlarımızın içinde bulunduğumuz salgın hastalık (Covid-19) nedeniyle aşağıda belirtilen uyarılara uyarak camilerimizde ve Cuma namazı için belirlenen açık alanlarda ibadetlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Buna göre; 29 Mayıs Cuma günü Cuma Namazı, İlçe merkezinde 13, ilçe merkezi dışında 89 olmak üzere toplamda 102 açık alanda kılınacaktır. Camii iç mekânlarında Cuma namazları kılınmayacaktır. İlçemizde cuma namazı kılınacak yerler liste halinde yayımlanmıştır.

Sokağa çıkma yasağında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtileri taşıyanlar namazlarını evlerinde kılmaya devam edeceklerdir.

İbadete başlanması uygun görülen cami ve mescitlerde öncelik açık havada kılmak olduğu halde mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecektir.

Güvenli mesafe kuralına göre Müftülüğümüzce ve Belediyemizce gerekli işaretlemeler önceden yapılacak, namaz kılınan alan kapasitesinin üzerinde cemaat girişine izin verilmeyecektir.

Her bir vatandaşımız yanında seccade ile gelecek, işaretli yerlere seccadesini sererek namazını eda edecektir.

Maske takma zorunluluğu ibadet esnasında da devam edecektir. Cami/ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi Belediyemizce sağlanacaktır.

Abdesthane ve tuvaletler kapalı tutulacağından halkımızın camiye/ibadet alanına abdestli olarak gelmesi gerekecektir.

Camiye giriş, çıkışlarda ve cami içerisinde güvenli mesafe ihlal edilmeyecektir. Namaz öncesi ve sonrası fiziksel temastan ve musafahadan kaçınılacaktır.

Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve vantilatörler çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak cami içerisinin sürekli havalandırılması sağlanacaktır.

Namazların sünnetleri ve tesbihatlar mümkün mertebe evde eda edilecektir.

Takke, tesbih, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin ortak kullanımı engellenecektir.

Camilerimizde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir.

Camii ve Cuma namazı için belirlenen alanların önünde seyyar satıcıların ürün satmasına Belediyemizce müsaade edilmeyecektir.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi