AŞIRI sıcak hava, cilde yoğun ve dik ulaşan güneş ışınları, denizin tuzu ve havuzun klorunun, yeterli önlem alınmamışsa ciltte geri dönüşü olmayan ciddi hasarlara yol açabildiği kaydedildi. Cep telefonu, tablet gibi mavi ışık yayan cihazların güneş lekelerinin oluşmasına yol açtığını vurgulayan uzmanlar, güneş altında uzun süre bu cihazları kullananları uyardı.

Yaz güneşinin en sevimsiz hatırası olan ‘güneş lekeleri’nden korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, koruyucu krem kullanılması, şapka ve güneş gözlüğü takılması gerektiğini vurguladı. Güneşe çıkarken deodorant, parfüm sürmenin de ciltte lekelenmelere yol açacağını kaydeden Dr. Erdoğan, güneş altında uzun süre cep telefonu kullananları da uyardı. Cep telefonu, tablet gibi mavi ışık yayan cihazların güneş lekelerinin oluşmasına yol açtığını vurgulayan Dr. Erdoğan, bu cihazları kullanırken yarım saatte bir ara verilmesini önerdi.

AÇIK ALANLARDA BULUNMASI GEREKENLERİN ALACAĞI ÖNLEMLER

Güneş lekesinin oluşumunun altında farklı birçok neden yattığını anlatan Dr. Erdoğan, “Ancak genetik yatkınlık ve zararlı güneş ışınlarına aşırı maruziyet, güneş lekesi gelişiminin en önemli iki nedenidir. Birçoğumuzda doğumda var olan ya da sonradan oluşan cilt lekeleri mevcut. Korunmasız maruz kalınan bu güneş ışınları leke oluşturmakla kalmayıp var olan bu lekeleri de iyice koyulaştırmaktadır" dedi.

Basit önlemlerle güneş lekelerinin oluşmasını engellemenin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan, öncelikle güneşin dik açıyla geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamak gerektiğinin önemini vurguladı. Dr. Erdoğan, o saatlerde açık alanda olması gereken kişilerin açık renkli, uzun kollu kıyafetler giymesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanması gerektiğini de hatırlattı.

GÜNEŞLENİRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Güneşlenirken bazı önlemler almanın önemine de değinen Dr. Erdoğan, “Güneşe çıkmadan yarım saat önce 30 faktörlü suya dayanıklı güneş kremi sürmek çok önemli" dedi. Güneş kreminin cilt tipine uygun seçilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Erdoğan, “Uygun olmayan kremler akne veya egzama oluşumunu tetikleyebilir" diye konuştu. Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra duş almak gerektiğini söyleyen Dr. Erdoğan, kurulandıktan sonra güneş kremi sürmeyi ihmal etmemek gerektiğini belirtti.

UZUN SÜRE CEP TELEFONU KULLANMANIN ZARARLARI

Güneş altında uzun süreli cep telefonu kullanmanın en az güneş ışınları kadar zararlı olabileceğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:“Televizyon, cep telefonu, tablet gibi mavi ışık yayan cihazlara maruziyeti azaltmak, ciltteki lekelenmeyi önlemeye yardımcı olur. Leke oluşumunda mavi ışık da en az güneş ışınları kadar olumsuz etkilidir. Güneşlenirken ya da açık alanda tablet ve cep telefonu gibi cihazları kullanırken dikkatli olmak gerekir. Bu cihazların kullanımına yarım saatte bir ara verilmesi doğru olacaktır."

PARFÜM VE DEODORANT KULLANILMAMALI

Güneşe çıkmadan önce yüz ve vücutta parfüm, vücut spreyi, highlighter gibi bir ürün kullanılmaması gerektiğini anlatan Dr. Erdoğan, “Bu ürünlerin güneş altında vereceği hasar leke oluşumunu tetikler. Ayrıca güneşe çıkılacak dönemlerde lazer epilasyon, ağda, kimyasal peeling gibi işlemlerden uzak durmak gerekir" dedi.

YAZIN YAPILAN EN BÜYÜK YANLIŞLARDAN BİRİ

Yüzünde güneş lekesi olan kişilerin asla güneşlenmemesi gerektiğinin altını da çizen Dr. Erdoğan, “Bu kişiler yüzlerini kapatsa ya da gölgede kalsalar bile gövde ve bacakları güneşe maruz kaldığında leke oluşumunu sağlayan melanosit hücreleri arasındaki sinyal iletişimiyle yüzdeki leke güneşten korunsa dahi koyulaşabiliyor. Yazın yapılan en büyük yanlışlardan biri de bu maalesef" diye konuştu.

Tüm önlemlere rağmen güneş lekelerinin oluşmasını engelleyemeyen kişilerin mutlaka bir uzmana gitmesi gerektiğini kaydeden Dr. Erdoğan, “Cilt lekelerine karşı gerçekleştirilen klinik uygulamaların kesinlikle kış aylarında yapılması gerekir. Söz ettiğimiz tüm önlemler var olan lekelerin koyulaşmasını ve yenilerinin oluşmasını önler. Ancak var olan lekeyle mücadelede birtakım tedaviler uygulamak gerekebilir. Lekenin türü ve durumuna göre uygulanan tedavilerde başarı şansı yüksektir" ifadelerini kullandı. DHA

Editör: Haber Merkezi