ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Sicil Müdürlüğü verilerine göre 1 Nisan – 22 Temmuz tarihleri arasında pandemi sürecinin etkilerinin yoğun gözlendiği dönemde 1064 şirket açılırken, 312 şirket de kapandı.

ATSO Sicil Müdürlüğü verilerine göre pandemi sürecinde açılan yeni şirketlerin yoğun olduğu sektörlerin başında inşaat sektörü geldi. Bu dönemde Antalya’da inşaat sektöründe 142 yeni şirket açıldı. Bunu sırasıyla 77 yeni şirketle tarımsal ürünler, 70 yeni şirketle toptan perakende gıda dağıtımı ve pazarlama, 58 yeni şirketle tarım ilaçları gübre ve kimyasallar, 53 yeni şirketle restoran yiyecek içecek ve eğlence sektörleri izledi. 1 Nisan – 22 Temmuz tarihleri diğer sektörlerde de olmak üzere toplam 1064 şirket açılışı gerçekleştirildi.

EN FAZLA ARTIŞ BİLİŞİM VE TARIM KİMYASALI

Verilere göre yeni açılan şirket sayıları sektördeki üye sayısına oranladığında oransal olarak en yüksek artışın görüldüğü sektörler yüzde 4,8 ile bilişim, tarım ilaçları, gübre ve kimyasalları sektörü oldu. En yüksek artışın görüldüğü diğer sektörler ise yüzde 4,2 ile tarımsal ürünlerin ticareti ve motorlu taşıtlar alım ve satımı, yüzde 3,5 ile kozmetik ve kişisel bakım olarak açıklandı.

KAPANIŞLARDA TURİZMDEKİ DARALMANIN ETKİSİ

Antalya Ticaret Odası (ATSO) Sicil Müdürlüğü verilerine, 1 Nisan – 22 Temmuz tarihleri arasında kapanan 312 şirketin 26’sının inşaat faaliyetleri, 19’unun restoran yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri, 17’sinin elektrik enerjisi üretim dağıtım ve ilgili hizmet faaliyetleri, 14’ünün ise toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması sektörlerinde faaliyet gösterdiği bildirildi.

Verilere göre diğer sektörler de dahil olmak üzere bu dönemde 312 şirket kapandı. Kapanan şirketlerin sektördeki üye sayısına oranladığında ilk sırada yüzde 2,3 azalışla kırtasiye, fotoğraf ve tercümanlık hizmetleri sektörü yer aldı. Kapanan şirketler arasında ikinci sırada yüzde 1,8 ile elektrik enerjisi üretim, dağıtım ve ilgili hizmet faaliyetleri; yüzde 1,2 ile SPA merkezleri, diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetleri; deri, kürk ve ayakkabı ve plastik, kauçuk ve alüminyum ürünleri sektörleri izledi. Şirket kapanışlarında ilk 10 sektöre bakıldığında turizm sektöründeki daralmanın etkisinin ilgili sektörlere yansıdığını görüldü.

KRİZLERDE BAŞARILI SINAV

Antalya iş dünyasının krizler konusunda her zaman başarılı bir sınav verdiği belirten Antalya Ticaret Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Türk özel sektörü olarak bugüne kadar bir çok olumsuzluğun üstesinden geldik, uçak krizleri, ekonomik krizler yaşadık, hepsini aştık. İnanıyorum ki bu süreci de en az kayıpla geride bırakarak yolumuza hedeflerimizi daha da yukarılara taşıyarak devam edeceğiz" dedi.

Yeni açılan şirketlerle ilgili “Şirket açılışlarına gerek sayısal gerekse oransal olarak baktığımızda tarım ve gıda sektörü ağırlıklı işletmelerimizin öne çıktıklarını görüyoruz. Bilişim sektöründeki oransal yükseliş, ATSO olarak ortaya koyduğumuz Antalya 4.0 vizyonunun meyvelerini vermeye başladığını, kentteki inovasyon ekosisteminin güçlenmeye başladığını gösteriyor ve bizleri mutlu ediyor. Antalya’nın gücüne ve birikimine güvenerek şirket açılışı gerçekleştiren yeni üyelerimizi kutluyor, başarılar diliyorum" diyen Başkan Çetin, Antalya ekonomisinin lokomotif sektörü turizmdeki duraklama nedeniyle kent ekonomisinin ciddi daralma yaşadığını, buna karşın kent ekonomisine duyulan güvenin devam ettiğini söyledi.

KİRA, İSTİHDAM VE ENERJİ GİDERLERİ

Pandemi sürecinde Antalya’da 7-8 bin işletmenin kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Çetin, “Başta tarım olmak üzere stratejik sektörlerimiz ise üretimlerine fedakârca devam ettiler. Yeni normalleşme süreci ile birlikte de işletmelerimizin büyük kısmı tekrar faaliyetlerine başladılar. Hükümetimizin açıkladığı destek paketleri, oda ve borsalar olarak bizim de katkı koyduğumuz nefes kredileri, ilgili kurumlara ilettiğimiz raporlar ile uygulamaya konan destekler ekonomideki yaraya bir nebze olsun merhem oldu. Ancak başta kira, istihdam ve enerji giderleri olmak üzere sıkıntılar halen devam ediyor. Çünkü yeni normal süreçle birlikte bu işletmeler hemen eski müşteri sayılarına ve satışlarına ulaşamadılar. Bir süre daha da ulaşamayacaklar. Tüm sektörler için toparlanma biraz zaman alacak" şeklinde konuştu.

EN OLUMSUZ ETKİLENEN İLLERİN BAŞINDA

Pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen illerin başında turizme dayalı ekonomisi nedeniyle Antalya’nın geldiğini belirten Çetin, “Bunu TUİK ve SGK verileriyle de açıkça görebiliyoruz. Mayıs ayı itibariyle tüm Türkiye’deki sigortalı çalışan sayısı kaybının yaklaşık 3’de 1’i Antalya’da gerçekleşmiştir. Turizmde 6 aylık dönemdeki kaybımız yüzde 92’dir. Yeni yeni açılan uçuşlarla sezondan en fazla katkıyı alabilme uğraşındayız" diye konuştu.

Ekonomide en önemli faktörün geleceğe güven olduğunu vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin, girişimci, yatırımcı ve tüketici için ana motivasyon kaynağının güven unsuru olduğunu kaydetti. DHA

Editör: Haber Merkezi