Antalya ve Serik’te üretilen fide miktarlarının çiftçinin bu sezon ne ekeceğine karar vermesinde yol gösterici olduğu belirtiliyor. 2019 yılına göre bu yıl domates ve biber fide üretiminde artış var.

Türkiye’nin örtü altı sebze üretim üssü olan Antalya ve Serik’te Temmuz, ağustos aylarında üretilen fide miktarları üreticiye ışık tutuyor. Uzmanlar 2020 yılı fide üretim rakamlarının üretim ve ekim planlaması yapmak isteyen çiftçiler için önemli olduğunu belirtiyorlar. Piyasanın arz talep dengesine göre oluştuğunu belirten uzmanlar, çiftçilerin fide üretim rakamlarına göre kendi üretim planlarını şekillendirmeleri gerektiğine ifade ediyorlar.

Çiftçiler için önemli verilerden olan fide üretim rakamlarına bakıldığında hem Antalya genelinde hem de Serik özelinde domates fidesi üretiminin açı kara önde olduğu görülüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında Antalya’da üretilen domates fidesi sayısı toplam 115 Milyon adet. Serik ise bu rakamda 60 milyonu kapsıyor. Domates fidesi içeresinde ise en fazla üretilen tip ‘Tane domates fidesi’. Tane tip domates fide üretimi 70 milyon adet. Tane’yi izleyen diğer iki tip fide ise 15’er milyon adetle kokteyl ve salkım domates fide üretimi olmuş.

Köy ve Pembede Büyük Artış

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre bu yıl domates fide üretiminde geçen yıla köy ve pembe domates fidesinde büyük bir artış görünüyor. 2019 yılı Temmuz ve Ağustos ayında 1 milyon 200 bin pembe tip fide üretilirken bu sayı 2020’nin aynı döneminde 2 milyon 750 bin olmuş. Pembe domates tipi fide üretimim bu yıl geçen yılki üretimin 2 katından fazla yapılmış.

Köy tipi domates fidesinde ise 2019 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 1 milyon 100 bin adet üretim yapılmış. 2020 yılının aynı ayında ise Antalya’da toplam 3 milyon 200 bin adet köy tipi domates fidesi üretilmiş. Köy tipi fide bu yıl geçen yıla göre nerdeyse 3 kat artmış. Yine beef ve chery tipi domates fidesi üretiminde de geçen yıla göre 2 katına yaklaşan artışlar görülüyor.

2019 ile 2020 kıyaslamasında toplam rakamlara bakıldığında Antalya’da domates fidesi üretimi bu yıl geçen yıla göre 7 milyon adet civarında artmış görünüyor. 2019 yılı Temmuz ve Ağustos ayında toplam domates fidesi üretimi 108 milyon olarak gerçekleşirken bu yıl bu rakam 115 milyon oldu. Bu artış ise oransal olarak yaklaşık yüzde 7’ye tekabül ediyor.

Biberde Artış Yüzde 20’lerede

2019 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Antalya’da toplam biber fidesi üretimi 41 milyon adet olarak gerçekleşmiş. Bu yıl ise aynı dönemde yani 2020 Temmuz ve Ağustos’ta biber fidesi üretimi 48 milyonu aşmış. Bu rakamlara göre bu yıl geçen yıla göre yüzde 20 daha fazla biber fidesi üretilmiş görünüyor. Serik’te ise 2020 yılında Eylül ayına kadar üretilen biber fidesi sayısı 20 milyona yaklaşmış.

2020’de Temmuz ve ağustos aylarında Antalya geneli biber fidesi üretiminde çeşitlere bakılınca en fazla üretilen biber fidesi tipi 10 milyon adetle sivri biber fidesi tipi olmuş. İkinci sırayı 9 milyon 790 bin adet ile dolma, üçüncü sırayı ise 9 milyon 700 bin adetle kapya fideleri alıyor.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi