Serik’te bu sezon 26 bin dönümde yapılan pamuk ekilişinden tahmini olarak 8 bin ton ürün bekleniyor.

Antalya’nın pamuk üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Serik’te bu yıl 26 bin dönüm pamuk ekilişi yapıldı. Bu ekim alanlarında ise tahminin 8 bin ton pamuk hasılatı bekleniyor. 2019 sezonunda 26 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılan Serik’te 9 bin ton rekolte elde edilmişti. 2018 yılında ise pamuk ekilen arazilerin büyüklüğü 28 bin dekar olarak gerçekleşmişti.

2020 pamuk sezonunda Antalya genelinde üretiminde yüzde 15 gibi bir azalma yaşandığı ve bu yıl yaklaşık 16-17 bin ton rekolte beklendiği belirtildi. Antalya’da en fazla pamuk üretimi düşüşünün Manavgat’ta olacağı, Serik’teki pamuk üretiminde ise bir azalmanın yaşanmayacağının beklendiği ifade ediliyor.

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) ise Antalya’da 2020-2021 kütlü pamuk alımının kilosunu 4.50 TL. olarak açıkladı. ANTBİRLİK geçtiğimiz yıl ise aynı dönemde Eylül ayında yaptığı açıklamada pamuğun kilo fiyatını 3.80 TL. olarak açıklamıştı.

Üretim alanları, rekolteler ve pamuk fiyatları ile ilgili her yıl yaşanan tartışmalar pamuğun hem bölge hem de ülke için önemli bir ürün olmasında kaynaklanıyor. Antalya’da üretilen pamuğun çok önemli kısmında pay sahibi olan Serik’te önümüzdeki dönemlerde hem pamuk ekim alanlarının artırılması hem de pamuk üreticisine desteklerin güçlendirilmesi beklentisi var.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi