Cumhuriyetin 97. kuruluş yıl dönümü tüm Türkiye’de olduğu gibi Serik’te de törenlerle kutlandı.

Serik'te Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Perşembe günü Kaymakam Mehmet Kurdoğlu’nun Kaymakamlık bahçesinde Atatürk Anıtı önünde tebrikleri kabulüyle devam etti.

Cumhuriyetin 97. kuruluş yıl dönümü Serik törenleri daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Düzenlenen törene, Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, Belediye Başkanı Enver Aputkan, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Abdullah Aytekin, daire müdürleri, siyasi partilerin ve sivil tolum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldılar.

Kaymakam Mehmet Kurdoğlu ve Belediye Başkanı Enver Aputkan’ın vatandaşların bayramlarını kutlamaları ile başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve ardında İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kaymakam Kurdoğlu şunları söyledi; “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. Yılını kutluyor, şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda; Yüce devletimizi kuranları, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere rahmet ve minnet ile anıyorum. Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde Trablusgarp'ta, Balkanlar'da, Suriye ve Arabistan çöllerinde binlerce evladını şehit veren Türk milleti, Avrupa emperyalizminin masa başında Sevr Antlaşması ile aldığı; Anadolu'yu yok etme, parçalama, ayırma düşüncesine Kurtuluş Savaşı ile son vermiştir. Türk milletinin tarih sahifesinden silinmek istendiği bir zamanda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları istiklal ve hürriyet mücadelesini başarıyla sonuçlandırmıştır. 29 Ekim, Millet Egemenliğinin devlet idaresine egemen olduğu mazlum milletlere örnek olduğu gündür.”

“Birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daha da güçlendireceğiz”

“Bizler tarihimizden aldığımız güçle, bin yıllık devlet geleneğinin sahipleri ve bu milletin evlatları olarak, oynanan oyunlara karşı; birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daha da güçlendirecek ve uyanık olacağız. Bizler Allah'ı bir, peygamberi bir, kıblesi bir, vatanı bir, bayrağı bir olan aziz bir milletin çocukları olarak tertemiz kanlarıyla bu toprağı vatan yapan şehitlerimize, hür ve bağımsız Türk Devletini kuran gazilerimize karşı vefa ve sorumluluk ruhu içinde hareket edeceğiz. Hürriyet ve bağımsızlığın kıymetini, erdemini savaş alanlarında şehit düşenler kadar iyi bilmek ve bu ruhu yaşatmak zorundayız. Çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak bilim ve teknoloji ile mümkündür. İlerlemek için çalışmak, çalışmak için istemek, istemek için ise yurdunu milletini gerçek anlamda çok sevmek gerekir. Ülkemizin 1970'li yıllardan bugüne; önce sağ-sol çatışması ve devamında ise terör örgütlerinin hedefi haline gelmesinin nedeni; Türk Devletinin ekonomik anlamda attığı güçlü adımlar ve her alanda kendine yeterli bir Türkiye oluşturmak hedefidir. Sağ-sol, PKK Terörü, PYD Terörü, DHKPC Örgütü ve son Paralel Devlet Kurma ve 15 Temmuz 2016 tarihli hain kalkışma bu kalkınmayı önlemeye yönelik hareketlerdir. İstiklal Savaşı öncesi yapılan Sevr Antlaşması nasıl bir işgal projesi ise 15 Temmuz da Türk Devletini bölme, vatanı işgal etme projesidir. Cumhuriyet; demokrasiyi geliştiren, kişinin hak ve hürriyetlerini güvence altına alan bir sistemdir. Türk milleti Cumhuriyet'e sahip çıkarak, yücelterek sürdürecektir. Bu Türk evladının milli görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin 97. Kuruluş Yıl Dönümünü kutlar, bu uğurda canlarını feda eden; İstiklal Savaşı, Kıbrıs Harekâtı, Terörle Mücadele ve mazlum Suriye ile Libya halkının yanında, bugün ise Azerbaycan'da şehit olan Mehmetçiklerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anarım. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.”

Daha sonra şiir ve kompozisyonların okunmasını takiben Anadolu Lisesi öğrencilerinin solo türküleri ile devam eden törenin sonunda Cumhuriyet konulu şiir, kompozisyon ve resim dalındaki yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ödülleri; Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, Belediye Başkanı Enver Aputkan ile Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Savcı Yalçın Gümüş verdi.

Cumhuriyet konulu şiir, kompozisyon ve resim dalındaki yarışmada dereceye giren öğrenciler şöyle sıralandı:

Resim Dalında; Cumalı İlkokulu’ndan Şule Nur Cirim 1. oldu. Akçaalan İlkokulu’ndan Muhammed Semih Uslu 2., Boğazkent Nurten Turan Kilit İlkokulu’ndan Mesude Polat ise 3. Oldu.

Şiir Dalında; Boğazkent Nurten Turan Kilit Ortaokulu’ndan Öznur Acar 1. Olurken, Cumalı Ortaokulu’ndan Azra Kaymak 2., Tekeli İH. Ortaokulu’ndan Hafsa Nur Demir 3. Oldu.

Kompozisyon Dalında; Çandır Çok Programlı Anadolu Lisesi’nden Elif Hilal Bedel 1. Oldu. Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi’nden Ebru Ergün 2., Serik Merkez Anadolu Lisesi’nden Havvanur Arıcı 3. Oldu.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi