İllaki deprem, sel vb. gibi felaketler başımıza gelince mi uyanacağız?

Deprem gerçeği bu kez kendisini İzmir’de gösterdi. Serik’te deprem bölgesinde yer alıyoruz. Yetkililer bugünde tezi yok gerekli çalışmalara başlamalılar. Serik’te deprem gerçeğine karşı önlemlere başlamalıyız.

Deprem ülkemizin gerçeği ve gözümüzü kapatınca kaybolmuyor, kendini unutturmuyor. Dün olduğu gibi bugün, ya da yarın, ya da yarından da yakın veya daha uzak bir zamanda mutlaka gelip herhangi bir şehrimizde, ilçemizde, köyümüzde bizleri buluyor.

Şehirleşme planından yoksun eciş bücüş birbirine girmiş binalar ve şehir planlamalarından bugün itibarıyla vazgeçerek bunları bir şekilde düzenlemeliyiz tüm binaların kimlikleri olmalı tüm sokakların da kimlikleri olmalı.

Bu sebeple dünyanın deprem tecrübesi ve gelişimi yüksek olan, Japonya, Amerika Kaliforniya vb. örneklerinde olduğu gibi bizim de geçmişimizi Anadolu'ya sağlam zeminli yerlere bina yapan atalarımız gibi aklın, bilimin, ahlakın ışığında depreme karşı hazır olmalıyız.

Serik'te bir deprem master planı çerçevesinde çalışmalar yapılmalı. Öğrencilere ilkokuldan itibaren deprem anında neler yapılması gerektiği ile ilgili müfredat kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmeli. Serik'te deprem ve benzeri gibi doğal afetlerde toplanma alanlarının nereler olduğu, yapılacak görevlerin, çalışmaların neler olduğu anlatılmalı, öğretilmeli. Bunlar bir tatbikat halinde kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanmalı.

Depremden kaçış olamayacağına göre yapılacak tek şey depreme hazır olacak şekilde bütüncül bir plan geliştirmek.

‘Serik Depreme Hazır m?’ başlıklı daha önce farklı zamanlarda köşe yazıları yazdık, haberler yaptık. Biz kamuoyu adına bıkıp usanmadan bunu hatırlatmaya ve gerekleri yerine getirilene kadar yazmaya devam edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi