Esnaflara destek amacı ile açıklanan hibe destek paketinin içeriği belli oldu. İçeriğin açıklanması sonrası esnaflardan farklı tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnaflara yönelik hazırlanan 5 Milyar TL'lik destek paketi ile ilgili olarak esnaflardan farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. Esnafların bazıları destekleri çok yetersiz bulurken, bazıları hiç yoktan iyidir görüşünde. Bir kısım esnaf ise devletin bu ekonomik şartlarda bu kadar yapabilmesinin önemli olduğu görüşünde. Özellikle elinden emekli Serikli esnaflar ise bu dönem için bu desteklerin hiç yoktan iyi bir şey olduğu yorumlarını getiriyorlar.

Esnafa her ay en az asgari ücret düzeyinde nakit ödeme desteği talep eden Serikli esnaf temsilcileri ise; mücbir sebep kapsamında, vergi, Bağ-Kur, SSK vb. ödemlerden muaf tutulmalarını talep etmişler ve vadesi gelen kredi ve ödemlerin de ertelenmesini istemişlerdi. Hibenin yeterli olmaması ve bu taleplerin paketten çıkmamasının önemli bir eksikli olduğu belirtiliyor.

Antalya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere ise yapılan desteklerde birçok meslek grubunun adının geçmediğini belirtti. Dere, ‘Destek paketi açıklanmasından sonra esnaflarımız, oda başkanlarımız ve birçok kesimden telefonlar, mesajlar geliyor. Esnaflarımız bu paketin içinde biz neden yokuz diyorlar. Özellikle pandemi sebebiyle 9 aydır iş yapamayan kantinci esnaflarımız bu paketin içinde yer almamışlar. Yine kahvehaneler, çay ocakları, kafeteryalar bu açıklamaların içinde yer almıyor.” Dedi

Esnafların sorunları ile ilgili dosyaları daha önce yetkililere teslim ettiklerini belirten Adlıhan Dere, hibe desteği verilen konuların hepsinin o dosyalarda yer aldığını belirterek, desteklerin zayıf kaldığını, daha güçlü bir destek beklediklerini belirtti.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken taleplerinin bir bölümünün karşılandığı ama gerçek manada daha fazla sorunları olduğunu belirterek 5 milyarlık paketle bu ortamda esnafın hatırlanmasının da önemli olduğunu belirtti.

Esnaf başına aylık 1000 TL. nakit ödeme ve 750 TL. kira yardımı yapılacak.

Açıklanan paket ile ihtiyaç sahibi belirlenen esnaflara 3 ay boyunca Aylık 1000 TL hibe şeklinde ödeme yapılacak. Ayrıca Büyükşehirlerde yaşayan esnaflara 750 TL., Büyükşehir olmayan illerdeki esnaflara is 500 TL kira yardımı yapılacak. Esnafların stopaj vergileri de 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelendi. Birçok sektörde pandemi nedeniyle yapılan KDV indirimi de 1 Haziran2021’e kadar devam edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 esnaf ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafın bulunduğunu belirtmişti. Bu kapsamda toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438’i bulan esnaflar bu hibe desteklerden yararlanacak.

Haber: Osman Türkçe


RECEP SAVAŞ-SEDAT KARAGÖZ-MEVLÜT AKILLI


Bendevi Palandöken

Adlıhan Dere

Editör: Haber Merkezi