Anladığım kadarıyla; tasarruf sebebi ile karayollarında tabelalar değişiyormuş… Her yıl değişen nüfus bilgiler sebebi ile tabela israfı oluyormuş… Tamam onu anladım da şehir giriş çıkışlarındaki tabelalarda ‘Rakım’ sayıları neden silindi? Rakım da her sene değişiyor mu acaba?

Karayolları Genel Müdürlüğü 81 il ve 911 ilçenin giriş ve çıkışlarında kurulan bilgilendirme tabelalarındaki nüfus ve rakım bilgilerini sildi.

Her yıl yenilenen nüfus bilgilerini tabelalar üzerinden değiştirerek büyük masrafı oluştuğunu ve bu masrafı engellemek için uygulamanın yapıldığı belirtildi. Bundan sonra tabelalarda sadece şehir ve ilçe isimleri bırakılacağı belirtildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar sonrası uygulamalar şehir giriş ve çıkışlarında başladı. Bu uygulamanın başlamasından sonra ise sosyal medyada vatandaşlar farklı yorumlar getirmeye başladılar.

Sosyal medya kullanıcıları bazı vatandaşlar uygulamayı olumlu karşıladı, bazıları da olumsuz karşıladı. Vatandaşlardan bazılar, ‘Herhangi bir şehre ya da ilçeye girerken çok uzun yılların alışkanlığı ile o yerleşim yerinin nüfusunu ve rakamını görüyorduk iyi oluyordu.’ Diyorlar.

Bazıları ise tasarruf tedbirlerini savunarak uygulaman iyi olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Aklımızdaki sorular…

Karayolları Genel Müdürlüğü, bu değişikliği tasarruf tedbirleri kapsamında almış. Yapılan açıklamalar ve haberlerde gerekçe bu.

Tabii burada merak ettiğim hususlardan birisi 81 ilin v 911 ilçenin giriş ve çıkışlarında kaç adet tabela var? Her yıl bu tabelaların kaç tanesi değişiyor ve bunların toplam maliyeti ne?

İkinci merak ettiğim husus ise tabelalarda hız sınırı bilgileri bulunuyor. Yarın yollar değişir, duble yol, köprülü kavşak, vb. gibi değişiklikler olursa ve bu hız sınırları değişirse; tabelalar tekrar değişmeyecek mi?

Hepsi tamam da ‘Rakım’ sayıları neden silindi? Rakım da her sene değişiyor mu acaba?

Tasarruf adına yapılıyorsa hepsi iyi güzel Karayolları Genel Müdürlüğü’nün dediği gibi her yıl değişen nüfus rakamları ile tabelalarda değişiklik yapmak maliyetli olabilir.

Ancak o ilin veya ilçenin isminin bulunduğu tabeladaki rakımı neden sildiler? Onu hiç anlamış değilim.

Rakım Türk Dil Kurumu'na göre yükselti anlamına gelir. Karayollarında bulunan ‘Rakım’ ise bir kentin denizden yüksekliğini gösterir. Yani bir şehrin rakımı her yıl, 10 yılda bir yılda yada 20 yılda bir değişmez. Bu sebeple tabelalardaki rakım bir şehrin denizden yüksekliği belirten rakım sayısı yerinde durabilirdi. Bunun cevabını merak ediyorum gerçekten.

Sonuç olarak geçmişe dair bir şeyler daha hayatımızdan siliniyor… Yaşasın dijital gelecek!!!

Tasarruf önemli tabii... Fikirlerinizi paylaşabiliriz sayın okuyucularımız…

Neyse ülkemiz için tasarruf elbette önemli. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde çok önem verdiğimiz sevgili ‘Karayolları’mız da tasarrufa tabelalardan başlamış.

Acaba sayın okuyucularımızın akıllarına tasarrufla ilgili daha neler yapılabilir şeklinde güzel cin fikirler; değişik ve ilginç yöntemler geliyor mu?

Eğer geliyorsa sayın okuyucularımız bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz ve ilginç firiklerinizi bu köşemizden paylaşırız!!!

Editör: Haber Merkezi