Erdoğan; “Olumsuzluklarla geçen bir dönemi geride bıraktık. 2. Dönemin aklın ve bilimin öncülüğünde planlanarak yüz yüze eğitime geçilmesi dileği ile tüm öğretmen arkadaşlarımıza ve geleceğimiz umudumuz öğrencilerimize iyi tatiller dilerim.”

Eğitim İş Serik Temsilciliği Başkanı Şafak Erdoğan, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönemi ile ilgili Değerlendirmelerde bulundu. Serik Eğitim İş Sendikası Temsilciliği Başkanı Şafak Erdoğan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “2020-2021 Eğitim öğretim yılının 1. Döneminin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu vesile ile bu pandemi sürecinde maddi, manevi fedakârlıklar yaparak yüz yüze ve canlı derslerle öğrencilerinin ders takibini yapan, derslerini işleyen toplumun aydınlık yüzü öğretmenlerimize teşekkürü borç biliriz. Öğretmenler bu süreçte üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Yine aynı şekilde velilerimiz çocuklarının derslerden kopmaması için büyük fedakârlıklar gösterdiler öğretmenleriyle işbirliği içerisinde çaba gösterdiler kendilerine teşekkür ederiz. Öğrencilerimiz ekran başında bu süreci geçirdiler; büyük çaba gösterdiler ve tatili hak ettiler. Yine yoğun mesai harcayan değerli eğitim yöneticileri, memurlar ve diğer çalışanlara emekleri için teşekkür ederiz.”

“Bakanlığın öngörülemez politikaları”

“Bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığının öngörülemez politikaları sebebiyle öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin kafaları hep karışıktı. Aldıkları her kararı düzeltmek zorunda kaldılar bazen de tersi uygulamalar yapıldı. Milli Eğitim Bakanı bu süreçte gündem değiştirme Bakanı gibi çalıştı. Hiçbir şeye karışmasa olağan akışına bıraksa daha iyi olurdu diye düşünüyorum. En son durumda da öğrencilere not verilmesi gibi bir durumla öğretmen ve öğrencileri karşı karşıya getirdi. Bu durum sendikamız Eğitim İş tarafından mahkemeye taşınmıştır.”

“Bakkal hesabına dönüştürülmesi…”

“Bu süreçte öğretmenlerin aldığı ücretin Milli Eğitim Bakanı tarafından dillendirilmesi, Ek Ders ücretlerinin bakkal hesabına dönüştürülmesi, verilmesi - verilmemesi, muğlak ifadelerle gönderilen resmi yazıların anlaşılmaması ve kimi yöneticilerin bu durumdan yararlanarak keyfi davranması öğretmenlerin bu süreçte moralini bozmuştur. Öğretmenlerin yıllara göre aldığı ücretin reel olarak gerilediği ve yoksulluk sınırının altında kaldığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmaktadır.”

“Hem öğretmenleri hem de velileri zorlamıştır”

“Uzaktan Eğitimde canlı derslere erişimi sağlayamayan öğrencilerimizin sayısının il milli eğitim müdürlüklerince açıklanmadığını görüyoruz. Sendikamız Eğitim İş’in yaptığı araştırmalara göre bu oranının %35-%45 aralığında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu öğrencilere internet altyapısı, tablet ve bilgisayar sağlayacak Türk Telekom bu süreçte sınıfta kalmıştır. Yüksek fiyat ve yüksek vergi yükü hem öğretmenleri hem de velileri zorlamıştır. Özelleştirme politikalarında bu denli kritik kurumların durumu özel olarak ele alınmalıdır. Bakanlığın göstermelik dağıttığı tabletler bu gerçeği değiştirmemektedir.

Anasınıfı ve okul öncesi öğretmenlerinin durumu ise özel olarak belirmekte yarar olduğunu düşünüyoruz. Anasınıfı ve okulöncesi öğretmenleri bu süreçte farklı bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu alanda çalışan öğretmen arkadaşlarımızın diğer öğretmenlerden ayrı tutularak yüz yüze eğitime zorlanması inanılır gibi değildir. Büyük tepkiler sonucunda geri adım atıldığı görülmektedir.”

“Zorla seçtirilen derslerde öğrenciler mutlu olmamakta”

“Eğitim Öğretim sürecinde veliler, öğrencileri için 6 saate kadar 3 adet seçmeli ders seçmektedirler. Bu dersleri seçme dönemi ocak ayı içerisinde olmaktadır. Sendikamızın eline geçen mesajlaşmalarda Dini içerikli derslerin seçilmesi ile ilgili okul yöneticilerine ve öğretmenlere dayatma yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerimizin kendi istek, ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarına göre özgür iradeleriyle seçim yapmasının engellenmesi kabul edilir bir durum değildir. Zorla seçtirilen derslerde öğrenciler mutlu olmamakta ve hiçbir zaman istenilen sonuçlar ortaya çıkmamaktadır. Bu seçmeli derslerin adil bir şekilde yapılmaması öğretmenlerin norm kadrolarına etki etmekte bu sebepten dolayı birçok öğretmen norm fazlası durumuna düşmektedir. Öğrenci mutsuz, öğretmen mutsuz, bu durumdan ne gibi bir sonuç beklenmektedir. Eğitim İş olarak 81 ilde bu dayatmalara karşı olduğumuzu İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin önünde dile getirdik ve yaşanılan süreci protesto ettik. Sonuç olarak olumsuzluklarla geçen bir dönemi geride bıraktık. 2. Dönemin aklın ve bilimin öncülüğünde planlanarak yüz yüze eğitime geçilmesi dileği ile tüm öğretmen arkadaşlarımıza ve geleceğimiz umudumuz öğrencilerimize iyi tatiller dilerim.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi