Recep Savaş; “Milletimizin, yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik içinde huzur içinde yaşaması açısından her mahallede her sokakta her caddede var olan esnaflarımızın önemi ve etkisi büyüktür.”

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş 2020 yılını ve pandemi sürecini değerlendirerek; esnaflar adına beklentilerini ve 2021 yılı ile ilgili dileklerini anlatan yazılı bir basın açıklaması yaptı. Başkan Savaş 2020 yılının pandemi sebebi ile çok zor bir yıl olarak tarihe geçtiğini belirti. Savaş, esnaflara bu geçen sürede yapılan desteklerin olduğunu ancak bunların yeterli olamadığını belirterek desteklerin devam etmesini istediklerini ifade etti.

“Ağır etkilere sebep oldu”

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş açıklamasında şunları söyledi; “Öncelikle 2021 yılının herkesin beklediği gibi büyük ve güzel umutlar içerisinde; sağlık, iyilik, güzellik ve bereket getirmesini canı gönülden diliyorum. ‘2020 yılı birçok kesimde olduğu gibi esnaflarımız için de çok zor bir yıl olarak geçti. Tüm dünyada etkili olan pandemi ülkemizde de birçok alanda olduğu gibi ekonomi alanında da çok ağır etkilere sebep oldu.

“Destekler etkin olmalı”

Pandemi süresince Devletimiz esnaflarımıza imkanlar ölçüsünde destekler vermeye çalıştı. Tabii ki esnaflarımızın ve esnafların temsilcileri olarak bizlerin esnaflarımıza ilgili taleplerinin hepsi karşılanamadı. Umarız bundan sonraki süreçte esnaflarımız biraz daha etkin destekler alır. Son haftalarda alınan tedbirler ölçüsünde oldukça yavaşlayan koronavirüsün etkileri umarız aşılama çalışmalarının başarılı bir şekilde uygulanması ile birlikte bir sorun olmaktan çıkmaya başlar. Bu yıl içerisinde aşıların kullanılması ile birlikte pandeminin ortadan kalkacağı inancındayım ancak kısa vadede esnaflarımızın sorunlarına çözüm için bazı çalışmaların hayata geçirilmesi de bize göre bir zorunluluktur.”

“Mağdur olan birçok sektörümüz var”

“Korona virüs tedbirleri çerçevesinde mağdur olan birçok sektörümüz var. Fakat Lokanta, kafe, kafeterya ve restoran yani yiyecek içecek sektöründeki işletmecilerimizin talepleri var. Bu talepler doğrultusunda en azından Şubat ayında başlamak üzere gıda sektöründe çalışan esnaflarımızın kontrollü şekilde açılmasını bekliyoruz. Birçok yerde uygulanan HES kodunun esnaflarımızın iş yerlerinde de uygulanarak kontrollü açılış başlayabilir. Yine Milli Eğitim Bakanlığımızın açıkladığı gibi 15 Şubat'ta okullarımızın kademeli de olsa açılması, Planlanan yüz yüze eğitimi ile birlikte servisçi, kantinci ve kırtasiye esnaflarımızın da çalışmaya başlamasını umuyorum. Önümüzdeki aylarda etkinliğini kaybedeceğini umduğum salgın sonrasında turizmin açılacağını; turizm sektöründeki esnaflarımızın da sezona hızlı bir şekilde başlayıp geçmiş dönemdeki açıklarının kapatacaklarını temenni ediyorum.”

“1 yıl ödemesiz faizsiz kredilerin verilmesini bekliyoruz”

“Tabii ekonominin hareketlenmesi umudu ile birlikte, kapalı olan tüm sektörlerin açılması için devletimizden esnaflarımıza gerekli desteklerin verilmesini bekliyoruz. Önümüzdeki birkaç aylık sürede açılması beklenen ticari hayat ile ilgili çalışmaları esnaflarımızın yapabilmesi, geride kalan ve kayıp olan bir yılın yaralarını sarabilmeleri için esnaflarımızın borçlarının ertelenmesini ve ihtiyacı olan esnaflarımıza en az 1 yıl ödemesiz faizsiz kredilerin verilmesini bekliyoruz. Bu desteklerle birlikte esnaflarımız ticari hayatlarına devam ettirebilecekler ve böylelikle biz esnaflar olarak ticaretin çarklarını hızlı bir şekilde dönmesini devletimizin desteği ile sağlayabileceğiz.”

“Esnaflar toplumun sigortasıdır”

“Geçtiğimiz yıl yaşanan ve hala süren pandemi döneminin bize gösterdiği gibi esnaflarımız için, birlik, beraberlik ve dayanışma konularında yeni politikalar geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Esnaf Sandığının bu konuda çok önemli bir çalışma olduğu düşüncesindeyim. Esnaflar toplumun sigortasıdır. Milletimizin, yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik içinde huzur içinde yaşaması açısından her mahallede her sokakta her caddede var olan esnaflarımızın önemi ve etkisi büyüktür.

Bu sebeple bundan sonraki süreçte her türlü gelişmeler karşısında, biz esnaflar olarak birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşmalarımızı daha çok güçlendirici ve artırıcı yollar bulmalıyız diye düşünüyorum. Bütün halkımıza ve esnaflarımıza 2021 yılının sağlık sıhhat huzur getirmesini diliyorum. Ülkemiz ve tüm insanlık için umutlu, güzel günlerin bizleri beklediğini düşünüyorum. Yeni yılın bir kez daha hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi