Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında kurulan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) üye sayısı 100 bini aştı. Dijital Pazar olan DİTAP Serikli üreticiler için de önemli fırsat kapıları aralama imkanına sahip.

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiyi korumak ve tüketicinin daha sağlıklı ve uygun fiyata ürüne ulaşması için geçtiğimiz yıl dijital platform DİTAP’ı kurmuştu. Ürünlerin değer fiyattan satılmasını sağlayan pazara kayıtlı çiftçi sayısının ise tahminen 100 bini aştığı belirtiliyor.

Dijital Tarım Pazarı’nda (DİTAP) çiftçiler üretiyor, emek verdiği ürünlerinin karşılığını alıyor. Tüketiciler de sağlıklı ürünleri uygun fiyata satın alabiliyor. Sistem internet ortamındaki platform, alıcı ile satıcıyı bir araya getiriyor. Sistemin hem üreticiyi, hem de tüketiciyi koruması amaçlanıyor.

Üyeler dijital pazarda sadece meyve ve sebze değil, büyük ve küçükbaş hayvanını da alıp satabiliyor. Sisteme kayıt olan üreticiler, tarım arazilerine yaptıracakları TARSİM sigortasını da yüzde 10 daha uygun fiyata yaptırabiliyor.

DİTAP nedir?

Hem üretici hem tüketici hem de sektörün kazanması hedeflenen DİTAP ile Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçinin ürettiği ürünlerin, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler buluşturmayı hedefliyor.

DİTAP, tohumdan üretim zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı bir pazar yeri olacak. Bu Pazar aracılığı ile çiftçinin pazarlama imkanının artacağı, tüketicinin de makul fiyattan, kaliteli ürün alabileceği bir ortam oluşacağı belirtiliyor. Dijital Tarım Pazarının, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandırması hedefleniyor.

DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsıyor. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacak. Alıcı, satıcı lojistik sektörü olmak üzere bu portalda herkes olacak.

Bize göre tarım geçmişin, dünün ve bugünün olduğu gibi yarının ve geleceğin de en önemli stratejik sektörüdür. İşte DİTAP bu sektörün geleceğini yansıtan bir proje olarak Serik ve Antalya için önem arz ediyor. Dijital pazar olan DİTAP Serikli üreticiler için de önemli fırsat kapıları aralama imkanına sahip.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi