Yunus Emre Anadolu Lisesi’nde, internet güvenliği ve siber zorbalığı kapsayan önemli bir proje etkili bir şekilde yürütülüyor.

Yunus Emre Anadolu Lisesi’nde Ocak ayında İngilizce Öğretmeni Feride Karaşahin koordinatörlüğünde, ’Internet Güvenliğinin Sağlanması’ konusunda öğrenci ve velilere yol göstermek amacıyla başlatılan, ‘Internet Safety is As Simple As ABC’ isimli uluslararası İtalya ve Sırbistan ortaklı e-Twinning Projesi etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor.

Mart ayı etkinlikleri kapsamında 'Siber zorbalığa’ karşı farkındalık yaratmak için 11. sınıf öğrencileri 'Siber Zorbalık Takımı' kurdular. Takımdaki öğrenciler, Siber Zorbalık Nedir? Siber Zorbalıkla Nasıl Basa Çıkabiliriz?’ ‘Siber Zorbalığa Uğradığımızda Ne Yapabiliriz?’ sorularını cevaplandırdıkları, kendi hazırladıkları İngilizce broşür ve posterleri, öğretmen ve öğrencilere dağıttılar.

Proje koordinatörü İngilizce Öğretmeni Feride Karaşahin, siber zorbalığın, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışları olduğunu söyledi. Bu tür zorbalıkların sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebildiğini belirten Karaşahin, amacın da hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olduğunu belirtti.

Okul Müdürü Hüseyin Püseli de, internet ve bilişim teknolojilerinin gelişmesi ,pandemi ile birlikte siber zorbalık eylemlerinde ,tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de artış olduğunu vurgulayarak, öğrenci ve velileri bilinçlendirmek adına etkili bir proje yürüttüklerini belirtti.

Proje ekibindeki öğrenciler, Feride Karaşahin önderliğinde, ‘Siber Zorbalık Bilinçlendirme Masası’ oluşturdular. Masaya gelen öğrencilere siber zorbalığa uğradıkları zaman, başvurmaları gereken en etkili başa çıkma yöntemlerinden bahsettiler. Siber zorbalık eylemiyle ilgili öğrencilerin sorularını cevaplandırdılar.

Proje takımı, siber zorbalığın kızgınlık, mahcubiyet, aptal yerine konma hissi, hatta öfke gibi ruhsal; utanç hissi ya da sevilen şeylere karşı ilgi kaybı gibi duygusal; yorgunluk, uyuyamama ya da karın ağrısı ve baş ağrısı gibi fiziksel etkileri konusunda öğrencileri uyardılar.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi