DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre geçen yıl Covid-19'dan ölen sayısı, tüberkülozdan ölen sayısını geçti.

Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKVUAM) tarafından 'Dünya Tüberküloz Günü Paneli' düzenlendi. Çevrimiçi panele çoğunluğu tıp fakültesi olmak üzere farklı alan ve sektörlerden 192 kişi katıldı. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan tüberkülozun ölümcül enfeksiyon hastalıkları sıralamasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

TANI VE TEDAVİDE GERİLEME YAŞANDI

DSÖ'nün 2020 verilerine göre yıllık 10 milyon tüberküloz vakasının ve 1.4 milyon ölüm oranının görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Çoban, Covid-19'un ise dünya genelinde tüm sağlık sorunlarının önüne geçtiğini kaydetti. Tüberkülozun yıllardır ölüme neden olan hastalıklar listesinde en üst sırada yer aldığını anlatan Prof. Dr. Çoban, geçen yıl ise Covid-19'un en çok ölüme neden olan hastalık olarak en üst sıraya yerleştiğini kaydetti. Pandeminin halk sağlığı sorunu olan mevcut hastalıkları olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Çoban, Antalya genelinde de pandemi döneminde geçen yıllardaki verilere oranla tüberkülozun tanı ve tedavilerde gerileme yaşandığını belirtti.

YENİ AŞI VE İLAÇLARA İHTİYAÇ VAR

Prof. Dr. Çoban, tüberkülozdan korunmada yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu da belirterek, "Tüberkülozdan korunmada etkin yeni bir aşıya ve yeni ilaçlara ihtiyacımız var. Tanı ve ilaçlarda direncin erken gösterilmesinde hızlı ve maliyeti düşük yöntemler gerekiyor" diye konuştu. DHA

Editör: Haber Merkezi