SAĞLIK Bakanlığı verilerine göre 'kırmızı' renkli çok yüksek riskli iller kategorisindeki Antalya'da, bir önceki hafta 190 olan 100 bin kişideki koronavirüs vaka sayısı, 3-9 Nisan arasında 270.96'ya yükseldi. İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda iki haftalık kısmi kapanma ve Ramazan ayı boyunca uygulanacak yeni kararlar aldı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'deki çok yüksek riskli iller kategorisinde, Batı Akdeniz illeri de yer alıyor. Hem Türkiye hem de bölgede koronavirüs vaka sayılarının hızla arttığı görüldü. 3-9 Nisan arası son verilere göre 100 bin kişide görülen vaka sayısı Antalya'da 270.96, Isparta'da 317.05, Burdur'da 150.14 oldu. Afyonkarahisar'da ise 248.20 olarak açıklandı.

İKİ HAFTALIK KISMİ KAPANMA

Vaka sayılarındaki korkutan artışlarla birlikte İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu'nca önümüzdeki iki haftalık süreçte kısmi kapanma ve Ramazan ayı boyunca uygulanacak yeni kararlar alındı. Kurul kararında, mutasyona uğrayan Covid-19 virüsünün dünya genelinde hastalığın yayılımını artırdığı, Türkiye'de de özellikle İngiltere varyantı sebebiyle günlük vaka, yoğun bakım ve entübe hasta sayılarında hızlı artış yaşandığı ifade edildi.

HAFTA İÇİ 19.00'A ÇEKİLDİ

14 Nisan Çarşamba günü saat 19.00'dan itibaren uygulamaya geçirilen yeni kararlara göre, sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi 19.00-05.00 arası, hafta sonları cuma günleri 19.00'da başlayıp, pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla ilgili işyerleri ve çalışanları muaf tutulacak.

SADECE TURİSTE SERBEST

Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamayacak. İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar, sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olacak.

MARKET VE FIRINLAR

Cumartesi-pazar günleri market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arası açık olacak. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bayileri açık olacak. 65 yaş üzeri ile 18 yaş altındakiler hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın işyerlerine gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında bu işyerleri evlere servis şeklinde de satış yapabilecek. Hafta içi istisna getirilenler haricindeki işyerleri 07.00-18.00 saatleri arası açık olacak. Zincir marketler saat 10.00'da açılacak.

İFTARDAN BİR SAAT ÖNCE

Ramazan boyunca iftar saati ve hemen öncesi oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı riskin önlenmesi amacıyla fırınlardaki özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak. İftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. İftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edilebilecek. Ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacak.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI

Haftaiçi 65 yaş üzeri vatandaşlar 10.00-14.00, 18 yaş altı gençler ve çocuklar ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, bu saat aralıkları dışında sokağa çıkmayacak. Hafta içi/hafta sonu ayrımı olmaksızın 65 yaş üzeri ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak.

OKULLARDA UZAKTAN EĞİTİM

Okullarda ise sadece okul öncesi eğitim, 8 ve 12'nci sınıflar haricindeki diğer tüm sınıflar yeniden uzaktan eğitime geçirildi. Bu sınıf seviyeleriyle destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında eğitim gören 18 yaş altı gençler, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla toplu ulaşım araçlarından istifade edebilecek. Zorunlu haller dışında toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek.

ŞEHİRLERARASI SEYAHATE KISITLAMA

Herhangi bir zorunluluk hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları uçak, otobüs, tren, gemi vb kullanılmak suretiyle mümkün olacak. Hastaneden taburcu, doktor randevusu, cenazesi, bulunduğu şehre son 5 günde gelip kalacak yeri olmayan, ÖSYM sınavlarına katılacaklar, askerliği biten, cezaevinden salıverilenler, özel veya kamudan günlü sözleşmeyle davet yazısı olanlar zorunlu haller kapsamına alındı. E-Başvuru veya Alo 199 üzerinden izin almaları gerekiyor. Tüm giriş ve çıkış kontrol noktalarında, özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları kontrol edilecek. Geçerli bir mazereti veya muafiyeti bulunmayanlara izin verilmeyecek.

RESTORAN VE KAFELER

16 Mayıs Pazar günü saat 24.00'e kadar yeme-içme yerleri restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi işyerleri iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek. Hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, saat 19.00'dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, cumartesi ve pazar günleri ise saat 10.00'dan sahur vaktine kadar sadece paket servis olacak. Online yemek sipariş firmaları hafta içi ve hafta sonlarında saat 10.00'dan sahur vaktine kadar evlere paket servis yapabilecek.

KAFE, HAMAM, HALI SAHA GİBİ YERLER

17 Mayıs Pazartesi gününe kadar halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parklar, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, internet kafe, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerlerin faaliyetlerine geçici olarak ara verilecek. Çay ocakları ise masa, sandalyelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla açık olacak.

GENEL KURUL VE NİKAHLAR ERTELENDİ

17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliğe izin verilmeyecek. Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yapılabilecek. Bu süreye kadar herhangi bir şekilde nişan, kına, tören, merasim, düğün yapılmasına müsaade edilmeyecek.

ŞEHİRİÇİ TOPLU ULAŞIMDA YÜZDE 50 SINIRI

Şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak. Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek. Raylı sistem araçları ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak.

OTELLER SADECE MÜŞTERİ SINIRI

Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi bakım merkezlerinde 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek. Turistik tesisler dahil tüm konaklama tesislerindeki yeme-içme yerleri, sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinde kesinlikle toplu iftar organizasyonu yapılmayacak. Denetimler etkin şekilde sürdürülecek, sahte rezervasyon başta olmak üzere her türlü kötüye kullanımın önüne geçilecek.

İNDİRİM KAMPANYALARI

İşyerleri tarafından açılış nedeniyle veya belirli gün ya da saatlere özgü genel indirim uygulamalarının yerine yoğunluğun önüne geçilebilmesi için en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlarla indirim uygulamaları yapılacak.

ESNEK ÇALIŞMA UYGULANACAK

Kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde istifade edilecek. İdari izin kapsamındaki personele (hamile çalışanlar, süt izni kullananlar, 10 yaş ve altında çocuğu olan kadın çalışanlar, engelli çalışanlar, 60 yaş üzerindeki personel, kronik rahatsızlığı bulunanlar) kolaylık gösterilecek ve kamuda mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanması sağlanacak. Çalışma koşulları, şartları ve imkanları uygun olan özel sektör firmalarında da esnek çalışma yöntemlerine geçilmesi teşvik edilecek.

YURTDIŞINDAN GELENE TEST ZORUNLULUĞU

Daha önce illere gönderilen genelge ile tüm kara, deniz ve hava sınır kapılarımızdan 15 Nisan 2021 tarihine kadar ülkemize giriş yapmak isteyen kişilerden son 72 saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR testi sonucu ibrazı zorunluluğu 31 Mayıs 2021 tarihine kadar devam ettirilecek. Negatif SARS-CoV-2 PCR testi sonucu ibraz edemeyen kişilere uygulanacak karantina koşullarına ilişkin iş ve işlemler daha önceden yayımlanmış olan genelgelere göre yerine getirilecek. DHA

Editör: Haber Merkezi