Keser; “Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed de, içtenlikle tevbe edenin, hiç günah işlememiş gibi olacağını müjdelemişlerdir. Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.”

Serik İlçe Müftüsü İbrahim Keser, ‘Bin aydan hayırlı bir gece’ olan Kadir Gecesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kadir gecesinin, insan aklının vahiyle buluştuğu gece olduğunu belirten Keser, bu gecenin bütün değerini ve anlamını Kur’an’dan aldığını belirtti.

İlçe Müftüsü İbrahim Keser, Kadir Gecesi ile ilgili açıklamasında şu bilgileri verdi; “Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler.

Kur’an’ın indiği ay Ramazan, Kur’an’ın indiği ve Yüce rabbimizin “Bin aydan daha çok hayır” yüklediğini bildirdiği gecede Kadir Gecesidir. Rabbimizin Kur’an-ı Kerimde "Gerçek biz onu(Kuran-ı Kerimi) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda(Kadir Gecesinde) melekler ve Rûh (Cebrail AS), Rablerinin izni ile her bir iş için (yeryüzüne) iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar tam bir selamettir(esenliktir)." (Kadir suresi,1-5) buyurmaktadır. Düşündüğümüzde insan evrenin bilinen en muhteşem varlığı. Yüce Yaratıcı insanı en güzel şekilde yaratmış ona akıl ve hür irade vermiş; vahyin ışığında kendini inşa etmesini istemiştir. Bu bakımdan hayat bir sınavdır; iyiyi, doğruyu ve güzeli gerçekleştirme sınavıdır. Allah, her şeyi kuşatan rahmetinin ve merhametinin gereği olarak insan aklına destek olsun diye vahiy yani en son kitap Kuran-ı Kerim’i göndermiştir. İşte “bin aydan hayırlı” olduğu bildirilen Kadir gecesi, insan aklının vahiyle buluştuğu gecedir. Kadir gecesi, bütün değerini ve anlamını Kur’an’dan almaktadır.

Bu sureyi, İslam’ın bir anlamda özeti gibi olan, Fussılet suresinin 30. ayeti ile birlikte anlamaya çalışmak ufuk açıcı olacaktır. Ayet-i Kerimede Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Rabbimiz Allah’tır diyen ve sebatla doğru yolu izleyenlere/dosdoğru olanlara gelince, onların üzerine sık sık melekler iner (ve şöyle derler), ‘korkmayın ve üzülmeyin, işte alın size vaad edilmiş olan cennet müjdesini!” Kadir gecesi, insan aklı vahiyle buluştuğu için bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, bütün peygamberlerin çağrısının özünü oluşturan Tevhid gerçeği ile insanı özgürleştirir. Özgür insan, bilinçli olarak vahyin desteğini ister. Allah dileyen ve istediği kimseyi hidayete erdirir. İman aydınlığını yakalayan insan, “dosdoğru” olur. Kadir gecesinde inen melekler, insana, vahiyle buluşan aklın kazandıracağı tam esenlik’i müjdelemektedirler. Tevhid’le özgürleşen; düşünce, tutum, tavır ve eylemlerinde dosdoğru olmayı ilke edinen; enerjisi iyi/güzel/doğru işi gerçekleştirmek ve üretmek için harcayan insan, başarıda ve mutlulukta evrensel boyutu yakalamış olur. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”

“Kadir gecesini değerlendirmek…”

“Âişe radıyallahu anhâ, Peygamber Efendimize 'Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?' diye sordu. Resulullah şöyle buyurdu: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla.)

Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed de, içtenlikle tevbe edenin, hiç günah işlememiş gibi olacağını müjdelemişlerdir. Aslında hiçbir gecenin, diğerlerinden herhangi bir farkı yoktur.

Gece, dünyanın güneşi göremediği zamanki halidir. Kadir gecesi, bütün anlam ve önemini Kur’an’dan almaktadır. Dolayısıyla Kadir gecesini iyi değerlendirebilmek, Kur’an’ı doğru anlayarak, “dosdoğru” olmak yolunda yüksek bir bilinçle yürümek anlamına gelmektedir.

Ahiret yurdu ise daha iyidir. Sakınanların yurdu ne güzeldir! İçlerinden ırmaklar akan Adn cennetlerine girerler. Orada diledikleri kendilerine verilir. Allah sakınanları böylece mükafatlandırır”. Kadir gecesi, Kur’an’ın ışığında arınma ve aydınlanma gecesidir. Kur’an’ın dikkat çektiği arınma, arzu ve hevesleri yok etme, ya da insanda var olduğu zannedilen birtakım kötü hasletleri, kötülük kaynaklarını ortadan kaldırma değildir; arınma, neyin iyi, ne kötü olduğu konusunda keskin ve etkin bir bilinç düzeyine ulaşma ve zorlanmadan iyiden yana tavır alabilmedir. Her insan hata yapabilir; her insan günah işleyebilir. Tevbe kapısı her zaman açıktır. Tevbe, insan onuru ile bağdaşmayan birtakım olumsuzlukların farkına varılarak, onların insan fıtratını bozmasının önüne geçmektir. Yüce Allah şöyle buyurur: “Allah, kötülüğü bilmeyerek yapıp da, hemen tevbe edenlerin tevbesini kabul etmeyi üzerine almıştır. Allah, işte onların tevbesini kabul eder. Allah bilendir, Hakîm olandır.”

“Bu gecenin bereketini unutma…”

“Mübarek gecenin kıymetini bil, bu gecenin fazîletini aile efrâdına duyur, onları da bu gecenin feyzinden istifâde etmeye teşvik et. Böyle geceleri fırsat bilerek, küçük çocuğu camiye, cemâate götür ve onu camiye alıştır.

Bu geceyi ihya edebilmek için kaza namazların varsa onları da kıl, yoksa nafile namaz kıl, Allâhu Teâlâ’yı zikr ü tesbih et. Kur’ân-ı Kerîmi anlamıyla oku. Tevbe et ve çokça “Allah’ım! Sen afv edicisin, afv etmeyi seversin. Beni de afv ey­le.” duasına okuyarak Yüce Yaratan dan af dile. Geçmişlerin için hayır duada bulun, büyüklerinin ve Müslüman kardeşlerinin kandillerini tebrik et. Fakir, fukarayı, yetimleri, kimsesizleri, yolda kalmışları sevindir. Allâh Teâlâ’nın sana verdiği sayısız nîmete şükret ki; hem Kadir Gecesini ihya etmiş ol, hem de Allâh Teâlâ sana olan nimetlerini kat kat artırsın.

Her kandil gecesinde olduğu gibi kadir gecesinde de yatsı namazından önce tüm camilerimizde covid-19 tedbirlerine riayet edilerek Kuran-ı Kerim ve mevlid tilaveti, tevbe istiğfar, vaaz, tesbihat programları icra edilecektir. Özelde ise Müftülüğümüzce Merkez Camimizde Yatsı namazı öncesi kandil özel programı düzenlenecektir.

Serikli hemşerilerimizin, aziz milletimizin ve İslam aleminin gelişiyle gönül dünyamızı aydınlatan evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan bereket mevsimi, Ramazan ayının içindeki Kadir gecelerini tebrik ediyorum. Bu gecenin kalplerimize huzur, hastalarımıza şifa, evlerimize mutluluk, kazançlarımıza bereket, ailemize ilçemize, milletimize ve İslam alemine sağlık mutluluk ve hayırlar getirmesini, insanlığın hidayetine, barışına ve salgın hastalıktan bir an önce kurtuluşuna vesile olmasını, Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi