GÜNÜMÜZDE doğan her 300 çocuktan birinde 'Hipospadias' (yarım sünnet) görüldüğünü belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakkı İrgil, “Tedavi aşamasında Hipospadias'ı olan çocuklar, hastalığın hangi tipi olursa olsun, kesinlikle sünnet edilmemeli" dedi.

Halk arasında 'peygamber sünneti' ve 'yarım sünnet' olarak da ifade edilen hipospadiasın, penisin doğumda farkedilen bir gelişim bozukluğu olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakkı İrgil, ailelere uyarılarda bulundu. Hipospadias'ta dış idrar deliğinin, penisin tepesinde olması gerekirken daha aşağıda bir yerde olduğunu ifade eden Op. Dr. Hakkı İrgil, “Peygamber sünnetinde, dış idrar deliği penisin hemen 1-2 mm altında olabileceği gibi, penisin ortasında, torbaların önünde veya daha da aşağıda olabilir. Yaklaşık olarak 300 doğumda bir görülür" diye konuştu.

İNMEMİŞ TESTİS VE KASIK FITIĞI GÖRÜLEBİLİR

Hastalıkta tanının genellikle doğumda konulduğuna işaret eden Op. Dr. Hakkı İrgil, şu bilgileri paylaştı: “Dış idrar deliğinin normal yerinde olmaması, dar ya da geniş olması, penisteki eğrilik, penisin büyüklüğüne göre hastalığın tanımlaması yapılır. Ürogenital sistemin bir anomalisi olması dolayısıyla, hipospadias ile ilişkili anomaliler de ilk muayene sırasında tanımlanabilir. Bu olguların yüzde 10 kadarında inmemiş testis ve kasık fıtığı olabilir."

KESİNLİKLE SÜNNET EDİLMEMELİ

Op. Dr. Hakkı İrgil, tedavi aşamasında Hipospadias'ı olan çocukların hastalığın hangi tipi olursa olsun, kesinlikle sünnet edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Op. Dr. İrgil, yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: “Peygamber sünneti teşhisi konulan çocuk, doğumdan hemen sonra bir çocuk cerrahı tarafından görülmeli ve tedavi planı konusunda aile bilgilendirilmelidir. Basit hipospadias için cerrahinin planlandığı yaş genellikle 5-6 ay arasıdır. Bebek daha fazla hareketlenmeden ameliyat yapılması, kesinlikle başarı şansını artırır. Ameliyat sonrası bakımı kolaylaştırır. Ancak ağır hipospadias'ı olan olgularda ise eğer testisler tek ya da iki taraflı olarak ele gelmiyorsa, doğum sonrasında pediatrik endokrinoloji muayenesi mutlaka gerekmektedir. Ameliyat öncesi gerekebilecek diğer tedaviler için bu son derece büyük önem taşır." DHA

Editör: Haber Merkezi