Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü pamuk üreticilerine ‘Pembe Kurt’ ile mücadele konusunda uyarılarda bulundu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ‘Pembe Kurt’ zararlısı ile ilgili olarak pamuk çiftçisinin lif kalitesini olumsuz etki yapan zararlının popülasyonunu kırmak için mutlaka kültürel önlemleri yerine getirmeleri gerektiğini bildirdiler.

Ziraat Mühendisleri Takip Ediyor

Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri konu ile ilgili olarak çiftçileri uyararak şu bilgileri paylaştılar; “Pamuk kalitesini düşüren ‘Pembe Kurt’ ile mücadelede kültürel önlemleri yerine getirilim. Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak pamukta pembe kurt zararlısı ile ilgili survey çalışmalarımız Bitki Sağlığı Bölümü ziraat mühendislerince takip edilmektedir.”

“Lif Kalitesini Düşürür”

“Pembe Kurt Larvaları, özellikle pamuk koza içerisinde oluşan çiğitleri (çekirdek) yiyerek zarar verirler. Yenilen çiğitlerin çimlenme gücü düşer, çiğitlerden elde edilen yağın kalitesi düşük olur, kısaca lif kalitesini düşürür. Erginler geceleri aktif olup en çok 4 hafta kadar yaşayabilirler. Bir dişi kelebek 800 adet yumurta bırakabilir. Pembe Kurt, Sonbaharda havaların soğuması ile kozalarda uykuya girerler ve Kış aylarında koza ve çiğitlerin içinde uyku halinde larva dönemini geçirirler. Kör kozalar ve pamuk bitkisi saplarında bulunurlar.”

“Kültürel Önlemler Mutlaka Yerine Getirmelidir”

“Pembe kurt ile mücadelede üreticilerimizin kültürel önlemleri yerine getirilmesi çok önemlidir. Tarla ve tohum temizliği gelecek yılın popülasyonunun kırılması mücadelenin başarısını artıracaktır. Pamuk hasadından sonra hayvan sürüleri katılarak tarlada kalan/dökülen kozaların, çiğitlerin ve pamuk saplarının yok edilmesi gerekir. Yine pamuk hasadından sonra tarlada kalan saplar, sap keserle parçalanarak derin sürüm yapılması önemlidir. Pamuk üreticilerimizin lif kalitesini olumsuz etki yapan zararlının popülasyonunu kırmak için mutlaka kültürel önlemleri yerine getirmelidir.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi