Konut geri dönüş süresi olarak da bilinen amortisman, satın alınacak bir konuta yapılacak yatırımın, konutun kiraya verilmesi senaryosunda kaç yılda geri ödeneceğini ortaya koyan veri şeklinde tanımlanabilir. Türkiye’de emlak yatırımı yapmak isteyenler amortisman süresi en düşük ilçelerin hangileri olduğunu merak ediyor. Biz de bu yazımızda sizler için amortisman süresi en düşük il ve ilçeleri derledik.

Amortisman Süresi En Düşük Şehirler

Yatırım yapmak amacıyla konut satın almayı düşünüyorsanız amortisman süresi en düşük şehirlerdeki satılık konutları inceleyebilirsiniz. İşte amortisman süresi düşük o iller:

Edirne: Açıklanan son verilere göre Türkiye'de amortisman süresi en kısa olan il Edirne. Edirne’de konut amortisman süresi 16 yıl.

Muğla: Muğla’da konut amortisman süresi 18 yıl.

Mersin, Hatay, Aydın: Bu illerin tümünde konut amortisman süresi 19 yıl.

İstanbul: Son dönemde konut satış rakamlarının patlama yaşadığı İstanbul’da amortisman süresi 20 yıl.

Tekirdağ, İzmir, Bursa: Bu illerin tümünde konut amortisman süresi 20 yıl.

Yalova: Yalova’da konut amortisman süresi 21 yıl.

Gaziantep: Gaziantep’te konut amortisman süresi 22 yıl.

İstanbul’da Amortisman Süresi En Düşük İlçeler

Esenyurt, Beylikdüzü, Beyoğlu, Küçükçekmece: Güncel verilere göre bu ilçeler, İstanbul’da konut yatırımı yapanların en kazançlı oldukları ilçeler. Bu ilçelerin konut amortisman süresi ortalama 17 sene.

Avcılar, Sultanbeyli ve Sultangazi:Konut geri dönüş süresinde en kârlı ilçeler arasında yer alan bu ilçelerin ortalama amortisman süresi 19 yıl.

İstanbul’da konut amortisman süresi en uzun ilçeler ise Beykoz, Sarıyer, Bakırköy, Beşiktaş ve Şişli. Amortisman süresi en uzun bu beş ilçesinin ortalaması 31 yıl.

Amortisman Süresi Hesabı Nasıl Yapılır?

Hem ev sahibi olmak hem de konut yatırımı yapmak isteyen kişiler için büyük bir öneme sahip amortisman süresi, kolayca hesaplanabilir. Konut amortismanı, konutun kendisini kira ile geri ödeyeceği tarihi ifade eder. Yani eğer satın alacağınız konutun değeri 500 bin lira ve bu evi kiraya vermeniz durumunda alacağınız kira geliri 2 bin lira ise bu konutun kira

amortisman süresi hesaplama işlemi şu şekilde yapılır:

Konutun Değeri / Aylık Kira Tutarı = Ay Olarak Konut Amortisman Süresi

500.000 / 2.000 = 250 Ay

250 Ay / 12 Ay = 20.83 yani 21 Yıl

Bir konutun başarılı ve kârlı bir yatırım olabilmesi için amortisman süresinin 16 yıl ve daha altında olması tavsiye edilir. Eğer siz de konut yatırımı yapmayı ya da ev sahibi olmayı düşünüyorsanız satın alacağınız daire için mutlaka bir amortisman hesabı yapmanızı tavsiye ederiz. Konut alırken tüm bu hesaplamaları yapmak sizi çok daha kârlı bir yatırıma götürecektir.

Editör: Haber Merkezi