ANTALYA'nın en önemli turizm bölgelerinden Belek, Kadriye ve Boğazkent'te oteller ve yerleşim alanlarına hizmet verecek, ileri derece biyolojik arıtma teknolojisine sahip 'Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi'nde sona gelindi. Bölgenin uzun vadede arıtma sorununu ortadan kaldıracak tesis, 8 Kasım'da tamamlanarak devreye alınacak. Tesisteki son çalışmaları yerinde inceleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Bu projemiz Antalya'da örnek bir projedir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü ile Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAP) işbirliğiyle yapımına başlanan 'Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi'nin yüzde 95'i tamamlandı. 8 Kasım'da devreye alınacak yeni arıtma tesisinde çalışmalar sona yaklaşırken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz ve yüklenici firma yetkililerinin katılımıyla Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi ile ileri teknoloji otomasyon sistemine sahip terfi istasyonlarında incelemede bulundu.

350 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE

Yetkililerden brifing alan Başkan Muhittin Böcek, turizmin kenti Antalya'da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü ve BETUYAP işbirliğiyle hazırlanan arıtma tesisi ve bağlantılı altyapı tesislerine 350 milyon TL'nin üzerinde yatırım yapıldığını söyledi.

ÜST DÜZEY ÇEVRE KORUMASI

Projeye ilişkin bilgi veren Böcek, “Bölgelerden gelen evsel atık suyu arıtacak merkezi bir tesisi inşa etmek ve eski arıtma tesislerinin devre dışı bırakılmasıyla, üst düzey bir çevre koruması ve merkezi atıksu yönetiminin sağlanması hedefleniyor. Proje bitirildiğinde Kadriye, Belek, Boğazkent bölgesinde bulunan 3 eski arıtma tesisi devreden çıkartılacak ve bölgedeki atıksu arıtma faaliyetini Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi üstlenecektir" dedi.

GÜNDE 130 BİN METREKÜP ATIKSU

Projenin iki etaptan oluştuğunu anlatan Başkan Böcek, projenin ilk etabı tamamlanıp tesis devreye alındığında günde ortalama 65 bin metreküp atıksu, ikinci etap sonrası toplamda günlük 130 bin metreküp atıksu arıtılacağını açıkladı. Böcek, tesise bağlı olarak 4 yeni terfi merkezi ve 25 bin metre uzunlukta altyapı bağlantı hattının tamamlandığını kaydetti.

BOĞAZKENT DE İLAVE EDİLDİ

Sözleşme kapsamındaki işlere ilave olarak geçen Ağustos ayında alınan ek kararla proje kapsamının genişletildiğini açıklayan Muhittin Böcek, Boğazkent bölgesine yeni bir terfi merkezi ve yaklaşık 5 kilometrelik terfi hattı yapımının da projeye dahil edildiğini söyledi. Böcek, bu çalışmaların sonucunda mevcut Boğazkent eski atıksu arıtma tesisinin de devredışı bırakılarak, atık suların Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletileceğini dile getirdi.

TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ DENİZ

Muhittin Böcek, ilave işlerle birlikte proje kapsamında toplam 5 terfi istasyonu, yaklaşık 30 kilometre basınçlı terfi hattı ve günde 65 bin metreküp kapasiteli ön arıtma ünitesi, günde 130 bin metreküp Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi yapımı gerçekleştirileceğini açıkladı. Başkan Böcek, “Proje sayesinde Kadriye bölgesinde bulunan Beşgöz Deresi ile Belek bölgesindeki Acısu Deresi ve Boğazkent'teki Köprüçay Deresi aralarında kalan havzada, çevre ve insan sağlığı teminat altına alınmış olacaktır. Böylece Antalya'mızın dünya çapında marka kent standartları yükseltilecek, vatandaşların temiz çevre ve temiz deniz ihtiyaçları karşılanacaktır" diye konuştu.

ANTALYA'DA ÖRNEK PROJE

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen iklim değişikliğine de dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, “Son yıllarda sürdürülebilir şehirler yaratmak ve çevreyi korumak amacıyla yaptığımız altyapı yatırımlarımız tüm hızıyla devam edecektir. Tabi ki bu projemiz Antalya'da örnek bir projedir. Biz, tüm kurum ve kuruluşlar, bakanlıklarla işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu süreçte çalışma arkadaşlarıma, yüklenici firmaya çok teşekkür ediyorum" dedi.

KOKU SORUNU ORTADAN KALKIYOR

Kasım ayı içerisinde tamamlanması ve hizmete açılması planlanan Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi ile bölgede en az 50-60 yıl atıksu problemi yaşanmayacağını öngördüklerini kaydeden Başkan Böcek, Antalya'ya 2019 yılında 16 milyonu yabancı, toplamda 23 milyon turistin geldiğine işaret etti. Bu arıtmalar dahil altyapı çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettireceklerini belirten Böcek, şöyle konuştu: “Bu anlamda 2050 yılına kadar bölgede arıtma sorunu olmayacak. Oteller ve yerleşim alanlarına yakın terfi istasyonlarından etrafa yayılan koku, özellikle bazı golf sahalarında ciddi sorun oluşturuyordu. Her yıl yüzbinlerce turistin ağırlandığı bölgede, koku yayan eski terfi istasyonları, ileri teknoloji ve otomasyon sistemleriyle yeniden inşa edildi ve artık bölgedeki koku sorunu da ortadan kalkıyor. Tertemiz çevresi, havasıyla, inşallah daha güzel sağlıklı günler olacak."



İLERİ DERECE BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ

Turizm kenti Antalya'da Serik ilçesine bağlı turizm bölgesi Belek'te 47 otel, 15 golf sahası, 55 futbol sahası ve 52 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Türkiye'nin göz bebeği Belek'te atıksu arıtma sorununun çözümü için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) ortak protokol imzaladı. Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAP) de projeye 25 milyon lira destek verdi. İleri biyolojik arıtma tesisi olarak konumlandırılan 'Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, Serik ve Belek bölgesinin 2050 yılına kadar arıtma altyapısını garanti altına alacak ve 67 dönüm arazi üzerine kuruldu. İş birliği protokolü çerçevesinde yaklaşık 300 milyon liralık finansal destek sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tesis tamamlandıktan sonra 20 yıl süreyle işletip ASAT Genel Müdürlüğü'ne teslim edecek. DHA

Editör: Haber Merkezi