ANTALYA Yeşilay Şubesi Başkan Yardımcısı Abdullah Akgül, son yıllarda sık görülen teknoloji bağımlılığının 2 yaşına kadar indiğini belirterek, "Teknoloji bağımlılığı 2 yaşına kadar düştü. Annelerimiz, babalarımız çocukları rahatsız etmesin diye ellerine tablet, telefon, oyun konsolu tutuşturuyor, televizyon karşısına oturtuyor" dedi.

Antalya Yeşilay Şubesi, Yetişkin Eğitimi Projesi kapsamında Akdeniz Üniversitesi MATSO Manavgat Turizm Fakültesi'nin konferans salonunda öğrenci ve öğretim görevlilerine yönelik seminer düzenledi. Seminere, Antalya Yeşilay Şubesi Başkan Yardımcısı Abdullah Akgül ve Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Formatörü Gökhan Uyar konuşmacı olarak katıldı.

Proje kapsamında ilk seminerin Manavgat'ta gerçekleştirildiğini belirten Antalya Yeşilay Şubesi Başkan Yardımcısı Abdullah Akgül, 101 yıllık bir geçmişe sahip olan Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadeleye kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

İLKOKUL ÇAĞINDA SİGARA VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Seminerler ile gençleri bağımlılıklara karşı bilinçlendirmek istediklerini anlatan Akgül, bağımlılığın hızla yaygınlaştığına ve gençleri olumsuz etkiledeğine değindi. Gençlerin hayata adapte edilmesi gerektiğini vurgulayan Akgül, onların sosyal hayata geçişlerini kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Yeşilay Bilim Kurulu'nun, yaş seviyelerine uygun eğitim programları ile çocuklar, gençler ve yetişkinleri bağımlılıklara karşı eğittiklerini ifade eden Akgül, yapılan çalışmalar neticesinde sigara ve teknoloji bağımlılığının ilkokul çağları, madde bağımlılığının ise ortaokul çağlarında olan çocuklarda tespit edildiğine dikkati çekti.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI 2 YAŞA DÜŞTÜ

Teknoloji bağımlılığında ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Akgül, şöyle konuştu:"Maalesef teknoloji bağımlılığı 2 yaşına kadar düştü. Annelerimiz, babalarımız çocukları rahatsız etmesin diye ellerine tablet, telefon, oyun konsolu tutuşturuyor, televizyon karşısına oturtuyor. İnternetin hangi mecrasına girdiğini, nereye girdiğini bilmeden onları bir bataklığa sürüklediklerinin farkında olmadan sırf kendilerini rahatsız etmesin diye çocuklara teknoloji bağımlılığının kapısını açıyorlar. Dolayısıyla yara büyük."

AİLELER SÜRE BELİRLEMELİ

Teknoloji bağımlılığının büyük ölçüde bilinçsiz aileler sebebiyle yaşandığına dikkat çeken Akgül, "Biz teknolojinin kullanılmasına karşı değiliz. Teknolojinin faydalı bir şekilde yerinde yeterince kullanılmasından yanayız. Yani aileler çocuklarını teknolojiden yerinde yeterince faydalanmasını sağlamalı. Bir süre vermeli o süreyi aşmamalarını sağlamalı, güvenli internet kullanmaları sağlanmalı" diye konuştu.

"SUÇ MAKİNESİ HALİNE GETİRİYOR"

Çocuk ve gençlerin zararlı internet sitelerindeki reklam ve yayınlardan etkilendiğini ifade eden Akgül, şunları söyledi:"Zararlı sitelere girerek sigarayı, alkolü, kumarı, uyuşturucuyu merak edip 'bir kereden bir şey olmaz' düşüncesine kapılıp aldıktan sonra da bağımlı olma riski büyük olduğu için tehlikeli bir durum. Alkol, madde, sigara bağımlılığında ciddi ölüm oranları var. Özellikle madde ve alkol yan suçları da beraberinde getiriyor. Yani suç makinesi haline getiriyor sizi. Maddeye ulaşabilmek için hırsızlık yapıyor, gasp yapıyor, fuhuşa bulaşıyor, vesaire. Ailesini yaralıyor, ailenin ekonomisini bitiriyor. Hiçbir şey yapamazsa çevresindeki insanları, ailesini, arkadaşlarını dostlarını gizli bir şekilde sinsi planlarla uyuşturucuya bağımlı hale getirip sonradan onlara uyuşturucu madde satarak madde elde etmeye çalışıyor." DHA

Editör: Haber Merkezi