SKAL Antalya Kulübü Çevre Komitesi, artık en önemli gündem haline gelen iklim değişikliğine karşı, Antalya'daki otellerin bahçelerinde yabancı bitki türleri değil, Akdeniz'e özgü türlerden oluşan peyzaj bitkilerinin kullanımı ve ekosistemin güçlendirilmesi adına 'Akdeniz Bahçeleri' adlı proje başlattı.

Sürdürülebilir turizm konusunda otellerde kırlangıç yuvalarının korunması, atık sabun gibi ürettiği projelerinin uluslararası alanda ödülleri de bulunan SKAL Antalya Kulübü, Antalya'daki otellerin bölge ekosistemine yabancı olan bitki türleri yerine Akdeniz'e özgü türlerin peyzajlarda kullanımını sağlamak için 'Akdeniz Bahçeleri' adlı yeni bir proje başlattı.

EKOSİSTEMİ GÜÇLENDİRECEK

Son yıllarda iklim değişikliğinin artık en önemli gündem haline geldiğine işaret eden SKAL Antalya Kulübü Başkanı Uğursal Uğur, “Şimdi de 2022 yılının yeni projesi olan Akdeniz Bahçeleri projesini başlatıyoruz. Turizmciler olarak iklim değişikliğine adaptasyon konusunda üzerimize düşeni yaparak harekete geçiyoruz. Otellerimizin bahçelerinde Akdeniz'e özgü türlerden oluşan peyzaj türleri seçerek otel içi ekosistemleri kuvvetlendireceğiz. Böylece sulama, gübreleme ve ilaç istemeyen, bize özgü hikayeleri olan türler ile bölge turizmine marka değerlerine katkı sunacağız" dedi.

ANTALYA'DA CİDDİ ZARAR GÖRMEYE BAŞLADI

SKAL Antalya Çevre Komitesi'nden proje yürütücüsü Hüseyin Çağlar İnce, Akdeniz'in benzersiz doğal zenginliklerine dikkati çekerek, diğer tarafta küresel iklim krizi ile su kaynaklarının korunmasının her zamankinden çok daha önemli hale geldiğini söyledi. Her geçen gün ciddi anlamda biyolojik çeşitlilik kaybı yaşandığını belirten İnce, “Antalya biyolojik çeşitlilik açısından Avrupa'nın en önemli şehirlerinden birisi. Aynı zamanda iklim değişikliğinden de ciddi zararlar görmeye şimdiden başlamıştır. Akdeniz Bahçeleri Projesi ile bölgenin kendi doğal bitki örtüsünden türlerin kullanılması hedeflenmektedir" dedi.

SU, GÜBRE VE İLAÇ GEREKTİRMİYOR

Hem peyzajda biyolojik çeşitliliğin zenginleştirileceği, hem az su tüketen, hem de sulama, gübreleme ve ilaçlama gerektirmeyen bölgenin doğal türlerinin kullanılmasını planlandıklarını belirten İnce, “Projeye dahil olan otellerin, bahçelerinin bir köşesinde Akdeniz Bahçesi oluşturması planlanıyor. Akdeniz Bahçesi ile ilgili tüm bilgi ve dokümantasyon otellerin ilgili birimlerine SKAL Çevre Komitesi tarafından aktarılacak. Akdeniz Bahçesini tamamlayan tesislere projeyle ilgili belge verilecek. Yıl sonunda ise bahçe tasarımını estetik ve işlevsel olarak en iyi yapan tesisler ödüllendirilecek" diye konuştu.

DOĞAL PEYZAJIN AVANTAJLARI

İklim değişikliğine adaptasyonda doğal peyzajın çok büyük avantajlar sağladığını anlatan İnce, “Doğal peyzaj iklim değişikliğine uyum sürecinde, su ve enerji sarfiyatını minimuma indirir. Çünkü doğal bitki örtüsü binlerce yıldır bu coğrafyaya uyum sağladığı için fazladan sulama, gübreleme ve ilaçlama ihtiyacı ortadan kalkar. Antalya bitki, kelebek, kuş türleri açısından Avrupa'nın en önemli şehirlerinden biri. Mevcut peyzajda tercih edilen türler genellikle yabancı türler olduğu için bölgenin böcek türlerini cezbetmiyor. Bu böceklerle beslenen kuşlar ve dolayısıyla diğer kelebek türleri de bu peyzajdan uzak durmaktadır" dedi.

MİTOLOJİK EFSANELERİ DE VAR

Yabancı bitki türleriyle gelen ve bölgeye ait olmayan böcekler ve hastalıkların doğal bitki örtüsü için büyük zarar oluşturduğuna da vurgulayan İnce, “İlaçlamalar kuş, kelebek türlerini şehirden uzak tutmaktadır. Doğal peyzaj uygulandığında ise hem kentte mevsim değişikliklerini hissedebileceğiniz bir doğa hem de rengarenk kelebeklerin uçtuğu, daha fazla kuş türünün bulunduğu bir peyzaja sahip olursunuz. Her mevsim çiçek açan, her mevsim aromatik kokuları olan bir bahçe elde edilebilir. Makide bulunan bazı ağaç türlerinin mitolojik efsaneleri vardır. Doğal peyzaj bitkilerinin hem üretilmesi hem de müşterilerine önerilmesi konusunda tüm peyzaj firmalarına buradan çağrı yapıyoruz." DHA

Editör: Haber Merkezi