Niyazi Alkan, “Amacımız burada matematik dersleri almaları değil, matematiği sevmelerini sağlamak.”

Antalya ’da bir ilk olarak hayata geçirilen ve öğrencilere matematiği öğretmenin farklı, kolay ve eğlenceli yolunu sunan Serik Matematik Evi açılış için gün sayıyor. Serik Matematik Evi sahibi matematikçi Niyazi Alkan matematiği farklı bir yaklaşımla öğrencilere sevdirmeyi hedefleyen bir sistemle eğitim vereceklerini belirtti. Alkan; tıptan, mimari ve sanayiye oradan da günlük hayata kadar matematiğin etkisini anlatacaklarını söyledi.

Matematiğin günlük hayattaki karşılığından da bahsedeceklerini belirten Alkan, öğrencilere 45 dakikalık teorik ders ile birlikte 15 dakikalık uygulamalı eğitim ve etkinlikleri de vererek sınıfa bağlı kalmadan ezberci kalıplardan uzak çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

“Serik’te Bir İlk Olacak”

Serik Matematik Evi’ni ilçeye kazandıran Serik’in genç girişimcilerinden eğitimci Niyazi Alkan; eğitim kurumunun kuruluşu, amaçları, çalışma prensipleri ve eğitim yönetmelikleri ile ilgili şu bilgileri verdi; “Serik’te bir ilk olacak. Her yaş kategorisinde bulunan öğrencilerimizi buraya matematik ile ilgili materyalleri incelemeye ve oyunları oynamaya getireceğiz. Amacımız burada matematik dersini almaları değil, matematiği sevmelerini sağlamak. Her sınıftan bir öğrencimize matematiği sevdirmek bizim için önemli. Tüm çocuklarımızın ve velilerimizin burayı görmesini istiyoruz. Burada bizim matematiğin günlük hayattaki karşılığı nedir, onları somut olarak anlatmaya çalışıyoruz. Ama bunu yaparken de Mimar Sinan’ın köprülerini nasıl yaptığı, bunun matematikle nasıl bir ilişkisi olduğu veya Leonardo Da Vinci’nin o köprüsünü tasarlarken hangi matematiksel süreçlerden geçtiğini anlatacağız.

“Amacımız Matematiği Günlük Hayattaki Örnekleriyle Anlatmak”

“Bunu anlatırken sanatı da, mimariyi de matematikle anlatacağız. Örneğin logar kapağının, tencere kapaklarının neden yuvarlak olduğunu, bunun günlük hayattaki karşılığından da bahsedeceğiz. Uygunluk durumumuza göre okullarımızın yanı sıra vatandaşlarımız da bireysel olarak buraya gelebilirler. Matematik Evi’ni gezebilirler. Çünkü giriş katımız biraz daha müze, sergi konseptinde yapıldı. Hem gezebilirler, hem de materyallerimizden yararlanabilirler. Amacımız matematiğin sanatla, mimarlıkla, tıpla ilişkisini günlük hayattaki örnekleriyle anlatmak.”

“Ezberci Kalıplardan Uzak Çalışmalarımız Olacak”

“Matematik soyut bir ders, özellikle somut bir çağda olan öğrencilere anlatım konusunda sıkıntı yaşayan ve ön yargı besleyen öğrenciler o ön yargıyı büyüterek devam ediyor. Bu tarz yapıların ve uygulamaların varlığı soyut olan matematik dersini somutlaştırarak öğrencinin algısını geliştirmesine sebep oluyor. Somutlaştırma dediğimiz şey eğitimin içinde olmasa bile her bireyin matematiğe karşı daha olumlu bakmasına sebep olabilecek bir uygulama. Böyle bir uygulamayı ilçemize kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kurumumuza kayıt olan öğrencilerimizle derslerimizi teorik (45 dakika) ve uygulamalı eğitim ve etkinlikler (15 Dakika ) ile sınıfa bağlı kalmadan ezberci kalıplardan uzak çalışmalarımız olacak. Bu sayede öğrencilerimiz Matematik Evi’nde hayatımızın matematik ile ilişkisini görmüş olacak.” Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi