ANTALYA Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Beyazıt Ablay, Antalya'nın 2 milyon 548 bin 308 nüfusu olduğunu belirterek, “100 binin üzerinde yerleşik yabancı var. İş yerlerinde özellikle turizm sektöründe istihdam edilen yabancı çalışan var. Yaz aylarında tatil amaçlı gelen ikili sosyal güvenlik anlaşması yaptığımız ülke vatandaşları var. İl nüfusunu aşan bir topluluğa hizmet veriyoruz" dedi.

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne atanan Beyazıt Ablay ve İl Müdür Yardımcısı Recep Şen, hizmet binası toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi. SGK İl Müdürlüğü'nde 923 bin 839 sigortalıya, 301 bin 750 emekliye, 1 milyon 28 bin 632 bakılmakla yükümlü vatandaşa ve 85 bin 12 işyerine 887 personel ile hizmet verildiğini aktaran Ablay, yaz aylarında kente gelen yerli ve yabancı turistlerle birlikte il nüfusunun 3-4 katı arttığını anlattı. Devlet tarafından sunulan 22 farklı teşvik ve destekle istihdamın artırılmasına ve kayıtdışılığın önlenmesine büyük katkı sağlandığını belirten Beyazıt Ablay, 2021 yılı Kasım döneminde, bahse konu teşvikler kapsamında 545 bin 644 sigortalı için işverenlere Hazine'den 193 milyon 937 bin 165 TL aktarıldığını söyledi.

SİGORTALILIK OLDUKÇA GENİŞ

Beyazıt Ablay, Antalya İl Müdürlüğü'nün kurumun taşra teşkilatı içerisinde önemli yere sahip olduğunu söyledi. Antalya'nın işveren açısından bilinçli işveren kitlesini barındırdığını aktaran Ablay, “Sağlanan sigorta prim teşvik destek indirimlerinden ilimiz yeterince yararlanıyor. Sigortalılık kapsamı oldukça geniş. Prim ödeme oranı oldukça yüksek bir ilimiz. 43 bin civarında stajyer öğrenci çırak kapasitemiz var. Bu da nitelikli iş gücü açısından önemli bir altyapı teşkil ediyor" dedi.

İL NÜFUSUNU AŞAN TOPLULUĞA HİZMET

Antalya'nın 2 milyon 548 bin 308 nüfusu olduğunu belirten Beyazıt Ablay, “Biz nüfusun üzerinde topluluğa hizmet veriyoruz. 100 binin üzerinde yerleşik yabancı var. İş yerlerinde özellikle turizm sektöründe istihdam edilen yabancı çalışan var. Yaz aylarında tatil amaçlı gelen ikili sosyal güvenlik anlaşması yaptığımız ülke vatandaşları var. Bunlar uluslararası sözleşme kapsamında sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinden zaman zaman bizden yararlanıyor. İl nüfusunu aşan bir topluluğa hizmet veriyoruz" diye konuştu.

YÜZDE 85 CİVARINDA PRİM TAHSİLAT ORANI

Günlük SGK il ve ilçe müdürlüğüne gelen vatandaş sayısının 4 ile 5 bini bulduğunu belirten Beyazıt Ablay, “İl müdürlüğümüzün yaklaşık 7,8 milyar yıllık prim tahakkuku oluyor. Bunun 6,7 milyarını tahsil ediyoruz. Yüzde 85 civarında prim tahsilat oranı var" dedi.

KAYITDIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE

Kayıtdışı istihdamla mücadele ettiklerini belirten Beyazıt Ablay, “Kurumumuz pozitif bir yaklaşımla konuyu ele alıyor. Kayıtdışılıkla mücadeleden ziyade kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi için prim desteklerinden yararlanabilmek için önemli bir unsur sigortasız işçi çalıştırılmamış olmasıdır. Önce 3 ay, sonra 1 yıla kadar prim teşviklerinden men şeklinde bir meyil var. Bu da biraz kayıtlı istihdamı teşvik ediyor. Denetmenler arayıcılığıyla rehberliği öncelemek kaydıyla denetim iş ve işlemleri kayıtdışıyla mücadele müdürlüğümüzde yürütülüyor. Çapraz kontrol yönetimi uygulanıyor. Veri akışı kayıtdışıyla mücadele servisimizde analiz ediliyor. Verilerde kişilerin sigortalılıklarını çapraz kontrole tabii tutarak kayıtdışıyla istihdamda mücadele yürütülüyor. DHA

Editör: Haber Merkezi