İvedilikle Serik’e Gıda Tarım Teknoloji Okulu kazandırmak gerekiyor. Buna uygun olarak ta Yukarıkocayatak Mahallesi’ndeki okul (eskiden YİBO olan) binası ve arazisi gayet uygundur. Çevresi ile birlikte geniş arazilere sahip olan bölgede Serik olarak ‘Geleceğin Gıda Tarım Teknoloji Üssü’ kurulabilir.

30 yıl sonra Serik’e kar yağması insanlara çok mutlu etti. Serik çok yağış alan bir bölge, verimli topraklara ve tarım üretimi için de çok uygun bir iklime sahip. Bu şartlar bir araya gelince Serik Türkiye'nin ve Dünya’nın önemli tarım üretim ambarlarından birisi olma özelliği taşıyor.

Son 2 yılda yaşanılan pandemi ve bundan sonra yaşanması muhtemel benzeri gelişmeler gıda üretiminin ne kadar önemli bir hale geldiğini gösteriyor.

Uluslararası haber ajansları Çin'in Dünya’da üretilen temel tüketim ürünlerinin neredeyse yüzde 60- 70'ini depoladığı yönünde haberler geliyor. Konu ile ilgili bir örnek haber spotu şöyle, ‘Çin, geçen yıl dünyadaki tahılların yarısını stokladı. Pekin, stok politikasına devam ederse, bu yıl dünyadaki mısırın yüzde 69’u, pirincin yüzde 60’ı ve buğdayın yüzde 51’i Çin stoklarında olacak.’ (Kaynak TRT HABER)

Benzer haberler dünyanın birçok farklı ülkesinden de geliyor. Türkiye'nin de buna yönelik çalışmaları olduğunu umuyoruz.

Ülke olarak müthiş bir üretim kapasitesine sahibiz. Meyve, sebze, hububat, bakliyat ile birlikte büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvancılığı, arıcılık gibi hayvansal ürünlerinde yetiştirildiği muhteşem bir bölge.

Hem İlçenin Hem Bölgenin Geleceği…

Köşemizin girişinde de bahsettiğimiz gibi Serik’e bir Gıda Tarım Teknoloji Okulu’nun kazandırılması demek Serik’in gıda üretim kapasitesini, ihracat kapasitesini katlayarak artırmanın yolunu açmak demektir. Böyle bir okulun, teknoloji üssünün Serik’e kazandırılması hem bölgenin yetişen genç nesillerin istihdamı için de çok önem arz etmektedir.

Bu teknoloji ve eğitim yatırımı ile birlikte Serik’teki tarım üretimine katkının yanında; geleneksel üretim biçimleri ile teknolojiyi birleştirip Serik bölgesinin ülkemizin gıda üretim alanında var olan etkisini daha da artırabiliriz.

Dünyanın gıpta ile baktığı Hollanda yaklaşık yıllık 110-120 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Serik’te kurulacak gıda ve tarım teknolojisine yönelik eğitim tesisinin; teknoloji, eğitim, tarım ve gıdayı harmanlayarak üretimi ve ihracatımızı kat be kat arttırabiliriz.

Geleceğin Tarım ve Gıda Teknoloji Üssü

Siyasiler, Serik’i yönetenler, STK’lar ve kamuoyu bu konuda ne düşünür bilemeyiz. Bizim önderimiz ivedilikle Serik ilçesine bir Gıda Tarım Teknoloji Okulu kazandırmaktır. Buna uygun olarak ta Yukarıkocayatak Mahallesi’ndeki okul (eskiden YİBO) binalar ve arazisinin gayet uygun olduğunu düşünüyoruz. Çevresi ile birlikte geniş arazilere sahip olan bölgede Serik olarak ‘Geleceğin Tarım- Gıda- Teknoloji Üssü’nü kurabiliriz.

Bu hazır olan okula önümüzdeki 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle Tarım Teknoloji Lisesi hemen kurulabilir.

Biz önerimizi Serik kamuoyuna sunuyoruz. Umarım bu konuda siyasiler, yöneticiler, STK’lar ve Serik kamuoyu fikirlerini ortaya koyarak verimli bir tartışma açabilirler. Bize göre çok önemli olan Tarım Teknoloji Okulununu ilçeye kazandırılması için herkesin elini taşın altına koymasını dileriz.

Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi