BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Batı Akdeniz'den 1 Ocak- 30 Nisan 2022 tarihleri arasında toplamda yüzde 9,24 oranında artışla 914 milyon 322 bin 988 dolar ihracat gerçekleştiğini söyledi. Çavuşoğlu, 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için geri sayımın başladığını aktardı.

Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracat geçen yıl 26 Mayıs 2021 tarihinde 1 milyar dolar rakamını geride bıraktı. Bu yıl 15 Mayıs tarihi itibarıyla toplam ihracatta 1 milyar dolar rakamına ulaşılması bekleniyor. Bölge 1 Ocak- 30 Nisan 2022 tarihleri arasındaki ihracatı, yüzde 9,24 oranında artışla 914 milyon 322 bin 988 dolara ulaştı.

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı başlamasaydı bölge ihracatının nisan ayı içinde 1 milyar dolar rakamına ulaşmış olacağını söyledi. Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden Nisan ayında geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 17,13 oranında artışla 261 milyon 439 bin 830 dolar ihracat gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yıl nisanda 899 üyenin ihracat gerçekleştirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu yılın Nisan ayında bu rakam 167 ihracatçı artarak, 1066 oldu. 2022 yılı Nisan ayında bölgemizden ihraç edilen ürünlerin kilogram fiyatı da yüzde 58 oranında artarak, 0,46 Dolar/Cent'ten 0,73 Dolar/Cent'e yükseldiği görüldü. Kilogram fiyatının artması bölge ekonomimize daha fazla TL bazında para girişine neden oldu ve bu durum sektör temsilcilerinde mutluluk yarattı" dedi.

Batı Akdeniz'den Nisan ayında en fazla ihracatı yaş meyve sebze sektörünün gerçekleştirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:"Maden ve metaller sektörü doğaltaş ağırlıklı ihracatı ile ikinci sırada yer aldı. İhracatımızın yarıya yakınını yaş meyve sebze ve maden sektörü gerçekleştirdi. İlk 5 sırada yer alan sektörlerimizin ihracatlarını ciddi oranda artırdığı görülürken, demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 157,95 oranında artışla ihracat patlaması yaşadı. 5 sektörümüzün dışında kalan diğer sektörlerimizin ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla ciddi oranda artırması dikkat çekti."

Nisanda gerçekleşen ihracatın bir diğer sevindirici yanının Ukrayna pazarının yeniden yükselişe geçmesi olduğunu sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:"Savaşın ilk günlerinde Ukrayna'ya gerçekleşen ihracat durmuş ve belirsizlik oluşmuştu. Ardından ihracat yeniden başlamış ama eski günlerinden uzak seyretmişti. Şimdi, Nisan ayında Ukrayna'ya ihracatın yeniden yükselişe geçtiği görüldü. Ukrayna'ya gerçekleşen ihracat geçen yılın aynı dönemine oranla savaşa rağmen yüzde 19,42 oranında artışla 9 milyon 622 bin 367 dolar oldu ve sıralamada 7'nciliğe yükseldi. Batı Akdeniz ihracatında önemli bir yere sahip olan Rusya pazarında da toparlanma sinyali gelmeye başladı. Rusya'ya ihracatta yaşanan düşüş yüzde 50 seviyesinden yüzde 20'ler seviyesine indi. Bölgemizden Nisan ayında Rusya'ya yüzde 24,53 oranında düşüş ile 12 milyon 131 bin 959 dolar ihracat gerçekleşti ve Rusya listenin 6'ncı sırasına yükseldi. Nisanda gerçekleşen ihracatın ülkelere dağılımına bakıldığında Çin yeniden 1. sıraya yükseldi. İkinci sıradaki Hollanda'ya yüzde 219,75 oranında ihracat artışı yaşandı. Yüzde 100'ün üzerinde ihracat artışı yaşanan diğer ülke ABD oldu. Nisanda bölgemizden 126 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirildi."

YAŞ MEYVE SEBZE BİRİNCİ SIRADA

1 Ocak ila 30 Nisan tarihleri arasında bölgieden en fazla ihracatı yaş meyve sebze sektörünün gerçekleştirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "İkinci sırada her zaman olduğu gibi doğaltaş ağırlıklı ihracatı ile maden ve metaller sektörü yer aldı. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü sergilediği performans ile 100 milyon dolar barajını aşan üçüncü sektör oldu. 4 aylık dönemde demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 107,08 oranında artışla dikkat çeken sektör oldu. 4 aylık dönemde ihracat gerçekleştiren üye sayımız 1435'ten 1737'ye yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde sektörlerimizin tamamına yakını ihracat artışı gerçekleştirdi" diye konuştu.

Bölgeden 4 aylık dönemde 151 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Çin en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke olma özelliğini korurken, Rusya yeniden en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke arasına girdi. Rusya'ya gerçekleşen ihracat yeniden toparlanma sürecine girdi ve savaşın ilk günlerindeki yüzde 50 oranında olan düşüş miktarı, toparlanmayla eksi yüzde 22 seviyelerine geldi. Önümüzdeki süreçte Rusya'nın yaş meyve sebze ürünlerine yönelik yasaklarını kaldırması nedeniyle artışın daha yüksek seviyelerde olması bekleniyor. Hedefimiz bölge ihracatını daha da geliştirmek ve ihracat rakamlarımızı ilk etapta 3 milyar dolara, ikinci etapta 5 milyar dolara ulaştırmak." DHA

Editör: Haber Merkezi