Serik Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi (BİLSEM) özel öğrencilere bir çok farklı alanda eğitim veriyor.

Serik BİLSEM ilkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını gerçekleştirmek hizmet veriyor.

İngilizce öğretmeni Hasan Güneri Serik BİLSEM ile ilgili şu bilgileri verdi; “Dünyanın her yerinde özel yetenekli çocuklara yönelik olarak farklı eğitim programları uygulanmaktadır. Serik Bilsem, Serik Bilim ve Sanat Eğitim Merkezinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını gerçekleştirmek amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır. Bu anlamda Serik BİLSEM olarak zorunlu eğitim dışında çeşitli programlarla öğrencilerimize özel yeteneklerini geliştiren zeka, yaratıcılık ve liderlik alanlarında yüksek kapasitesi olan ve bunun yanında özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek seviyede performans gösteren öğrencileri tespit ederek, bu öğrencilerimize eğitim hayatları boyunca ekstra eğitim programlarıyla yardımcı olmak, onların kendilerini tanımalarını sağlamak, aynı zamanda gelecekte ülkemize katkı sağlayacak nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Serik Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencilere, akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmıyor, sınav yapılmıyor, ölçme ve değerlendirmelerde puan ya da not kullanılmıyor. Bu anlamda öğrencilerimizin eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, analitik düşünme, iletişim becerileri, araştırma-sorgulama, problem çözme, girişimcilik becerileri, Türkçe'yi ve yabancı dili güzel, doğru ve etkin kullanma becerilerini analiz ve sentez yapma gibi becerilerini üst düzeyde geliştirmeyi hedefliyoruz. Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında Gözlem Formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapıyoruz ve programın sonunda programı tamamlayan öğrencilerimize “ Program Tamamlama Belgesi” vereceğiz.

Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Serik Bilim ve Sanat Merkezinde;

a) Uyum (Oryantasyon),

b) Destek Eğitimi;

1) İletişim Becerileri,

2) Grupla Çalışma Teknikleri,

3) Öğrenme Yöntemleri,

4) Problem Çözme Teknikleri,

5) Bilimsel Araştırma Teknikleri,

6) Yabancı Dil,

7) Bilgisayar,

8) Sosyal Etkinlikler,

c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme,

ç) Özel Yetenekleri Geliştirme,

d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.

Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerler. Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilirler. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır. Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. Serik BİLSEM'de bireysel eğitim esas olmakla birlikte çoğunlukla 3-5 kişilik küçük gruplarla eğitim yapılır. Serik Bilim ve Sanat Merkezindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilmektedir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, Serik BİLSEM’in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.”

Serik BİLSEM Müdürü Hatice Ölmez Aydın ise şunları söyledi; “Serik BİLSEM Serik’te ikamet edip, Antalya BİLSEM ve Muratpaşa BİLSEM’e giden öğrencilerin nakil olarak gelmesi ile 12.02.2022 tarihinde derslere başladı. 23 öğrenciyle devam eden Serik BİLSEM’de 8 öğrenci destek eğitim programında, 15 öğrenci bireysel yetenekleri fark ettirme programında eğitim almaktadır. Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programında Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe, İngilizce ve Sosyal Bilimler alanındaki derslerde öğrenciler proje tabanlı etkinlikler yapmaktadır.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi