ANTALYA, Isparta ve Burdur'un bölge ihracatı 18 Mayıs saat 10.00 itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık artışla 1 milyar doları aştı.

Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) ihracatı, 18 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 1 milyar dolar sınırını aştı. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, basın toplantısıyla ihracat verilerini açıkladı. Yaklaşık iki yıl süren pandemi, şubat ayında başlayan Rusya- Ukrayna krizi gibi yaşanan ciddi sıkıntılara dikkat çeken Çavuşoğlu, “Şu an pandeminin sonuna gelmiş gibi görünüyoruz. Pandemi sonrası süreçte de başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

SAVAŞTAN EN FAZLA ETKİLENEN BÖLGE

BAİB'in 2 bin 500 aktif ihracat yapan üyesiyle yoluna devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Ülkemiz ve bölgemiz açısından ihracatın önemini çok iyi biliyor ve elimizden gelen bütün gayreti göstermeye çalışıyoruz. Bu açıdan bütün ihracatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Pandemi şartlarıyla çok ciddi mücadele ederken, 2022 Şubat ayında maalesef Ukrayna- Rusya savaşıyla karşı karşıya kaldık ve çok büyük olumsuzluklar getirdi. Maalesef savaşın en büyük etkilerini bölgemiz yaşamakta, ihracata en fazla düşüş bölgemizde yaşanmakta ve sanki savaş bizim bölgemizde gerçekleşiyor. Bir an savaşın son bulması, barışın sağlanmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

GELİR ARTTI, MİKTAR DÜŞTÜ

18 Mayıs günü saat 10.00 itibarıyla bölge ihracatının 1 milyar doları aştığını açıklayan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, geçen yılın aynı dönemine parasal olarak yüzde 6'lık bir artış olduğunu söyledi. İhracat gelirindeki artışa karşın kilogram miktar bazında ise yüzde 25'e yakın düşüş olduğunu da belirten Başkan Çavuşoğlu, “Eğer kilogramlarımızı da düşüş yaşamadan ihracat gerçekleştirebilirsek parasal olarak yüzde 35'e yakın bir artış yakalayabiliriz. Parasal olarak ise hem yurtiçi hem yurtdışındaki maliyet artışlarına bağlı bir artış yaşıyoruz. En önemli hedefimiz de kilogram olarak da hedefimizi tutturabilmek en azından geçen yılki rakamlara ulaşabilmek" dedi.

İHRACATTA CARİ FAZLA VEREN BÖLGE

Batı Akdeniz'in ihracatta cari fazla veren bir bölge olduğunu açıklayan Ümit Mirza Çavuşoğlu, “İthalatımız ihracatımıza göre yok denecek kadar az. Net ihracatçıyız. Yüzde 90'a yakın bir artıyla devam ediyoruz. İhracatımızı artırmak için Afrika, Uzakdoğu ve Amerika'ya yönelik ciddi çalışmalarımız var. Ayrıca mevcut pazarlarımızın derinleştirilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyoruz" diye konuştu.

Bu yıl ihracatta ilk sırayı Çin'in aldığını açıklayan Çavuşoğlu, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin Almanya, Romanya, Rusya ve Hollanda olarak sıralandığını kaydetti. Başkan Çavuşoğlu, sektörel olarak ise yaş meyve sebze, maden, ağaç ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metaller sektörlerinin de en fazla ihracat yapılan sektör olduğunu dile getirdi. DHA

Editör: Haber Merkezi