ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Döşemealtı ilçesindeki güneş enerji santrallerinde üretilen enerjiyle il genelinde 51 sulama kooperatifi bünyesindeki 15 bin çiftçinin sulamada kullandığı elektrik enerjisinin yüzde 70'ini, hibe olarak destekliyor. Bu kapsamda 2022 yılı için 32 milyon TL'lik bütçe ayrıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi çiftçinin en büyük girdi maliyetlerinden biri olan elektrik enerjisine yönelik Döşemealtı ilçesinde kurulu toplam 7 megawatlık güneş enerji santrallerinden ürettiği enerjiyi çiftçilere hibe olarak kullandırıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın en büyük sorunlarından biri olan vahşi tarımsal sulama yöntemi kullanımı yasaklanırken, çiftçilere kapalı devre sulama sistemi kurulumu desteği de veriliyor.

51 SULAMA KOOPERATİFİNE ELEKTRİK DESTEĞİ

Antalya büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile il genelindeki 51 çiftçi sulama kooperatifinin başkanlarının katılımıyla sulama sezonu öncesi 2022 yılı destek programına ilişkin sözleşmeler imzalandı. İmza törenine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel ve sulama birliklerinin başkanları katıldı. Gürbüz, 2019 seçimleri sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kırsaldan kalkınma hedefleri çerçevesinde birçok projenin hayata geçirildiğini anlattı.

SON 3 YILDA 36 MİLYON TL'LİK FATURA ÖDENDİ

Mustafa Gürbüz, tarımsal kalkınmaya destek projeleri kapsamında Türkiye'de başka yerde olmayan projeyle tarımsal sulama kooperatiflerinin elektrik enerji giderlerinin yüzde 70'inin belediye tarafından karşılandığını kaydetti. Son 3 yılda sulama kooperatiflerine 36 milyon TL'lik enerji desteği sağladıklarını belirten Gürbüz, bu yıl enerji maliyetlerindeki artışa bağlı olarak 32 milyon TL'lik destek sağlanacağını dile getirdi.

15 BİN ÇİFTÇİYE 32 MİLYON TL'LİK BÜTÇE

Enerji desteğinden il genelinde 51 kooperatife bağlı 22 bin dekarda üretim yapan 15 bin çiftçinin yararlandığını belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel, “Çiftçilerimiz örtüaltı, meyvecilik ve yayla sebzeciliği üretimi yapıyor. Son 3 yılda sulama kooperatiflerimizin elektrik faturalarının yüzde 70'ini yani 36 milyon TL'sini karşıladık. Örneğin 1000 TL fatura geliyorsa, 700'ünü Büyükşehir Belediyesi karşıladı. 2022 yılı için de 32 milyon TL bütçe ayırdık" dedi.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 80'İ GÜNEŞ'TEN

Sulama kooperatiflerine sağlanan yüzde 70'lik enerji desteğinin yüzde 80'inin Döşemealtı'nda kurulu güneş enerji santrallerinde üretilen enerjinin enerji şirketiyle mahsuplaşarak karşılandığını anlatan Özel, “Kalan yüzde 20'sinin de ücretini ödüyoruz. Şu an hibe destek sağladığımız enerji miktarı 7 megawat, bunun 5 megawatını kendimiz üretiyoruz. 2022 yılında da 32 milyon TL'lik bütçenin yüzde 80'i yine kendi ürettiğimiz elektrikle karşılanacak" diye konuştu.

3 MW'LIK YENİ GES KURULUYOR

Elmalı ilçesinde de şu an ihale aşamasında olan 3 megawatlık yeni bir güneş enerji santrali projesi bulunduğunu belirten Özel, bu yıl sonunda bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu şekilde enerji desteği sağlanan Türkiye'de başka bir uygulama olmadığını belirten Özel, “Türkiye'de bu şekilde çiftçiye destek veren tek belediyeyiz. Bazı büyükşehirlerden projemizi uygulamak isteyenler var, 10 büyükşehir belediyesine bir sunum yaptık. Çünkü çiftçinin en büyük gideri elektrik maliyeti" dedi.

VAHŞİ SULAMA YASAK

Uygulamada kooperatiflere bağlı tüm üreticilerin damla sulama sistemi kullanımının zorunlu olduğuna da dikkat çeken Özel, “Vahşi sulama kullanımı yasak, kapalı devre sulama sistemleri kullanılması gerekiyor. Kuraklıktan en fazla etkilenecek şehirler arasında birinci sırada. Su kaynaklarımızı korumak ve doğru kullanmak zorundayız. Bu yüzden enerji desteği verdiğimiz kooperatiflerin vahşi sulama sistemi kullanımına izin vermiyoruz. Bu konuda Meclis'ten de yetki aldık" diye konuştu.

KAPALI DEVRE SULAMA DESTEĞİ DE VERİLİYOR

Bir tarafta çiftçinin en büyük maliyeti enerjinin yüzde 70'ini karşılarken, diğer tarafta kuraklığa karşı vahşi tarımsal sulamanın önlendiğini anlatan Özel, kapalı devre sulama sistemlerinin kurulumunu desteklediklerini de söyledi. Seda Öze, şu ana kadar Manavgat'ta Çardak-Taşağıl bölgesinde 5 bin dekar, Kaş-Yuvacık'ta 1000 dekar, Demre-Gürses'te 1500 dekar, Gündoğmuş-Köprülü'de 900 dekar, Elmalı-Çukurelma'da 2 bin dekarda kapalı devre sulama sistemi kurulduğunu söyledi.

YENİ PROJELER DE VAR

Kapalı devre sulama sistemine yönelik birçok ilçede 8'e yakın proje daha bulunduğunu anlatan Özel, Döşemealtı-Kovanlık'ta 4 bin dekar için önümüzdeki ay temel atma töreni düzenleneceğini kaydetti. Özel, bu projelerin toplamda 15 bin dekarı bulduğunu belirterek, “Aynı kaynaktan vahşi sulamayla 50 dekar sulanabiliyorken, yağmurlama sistemiyle 100 dekar, damla sulama sistemiyle ise 150 dekar sulanabiliyor. Su kaynaklarımızı mutlaka doğru kullanmalıyız. Hem yer altı hem de yüzeydeki sularımızı korumalıyız" dedi. DHA


Editör: Haber Merkezi