BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Mayıs ayında bölgeden yüzde 2.77 oranında artışla 204 milyon 848 bin 214 dolar ihracat gerçekleştiğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Bölgemizden 1 Ocak- 31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen ihracat geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7.98 oranında artarak, 1 milyar 118 milyon 987 bin 393 dolara ulaştı" dedi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Mayıks ayında bölgeden yapılan ihracat rakamlarını açıkladı. Çavuşoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Mayıs ayında en fazla ihracatı doğaltaş ağırlıklı olarak maden ve metaller sektörü gerçekleştirdi. Sektörümüz ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15,44 oranın artırırken, yaz aylarının gelmesi, ocaklarda olumsuz hava şartlarının sona ermesi gibi etkenlerin sektörün ihracatını daha da artırması bekleniyor. Bölge ihracatının lokomotif sektörlerinden yaş meyve sebzenin ise Mayıs ayında geçen yılın mayıs ayına kıyasla yüzde 4 gerileme yaşadığı görülüyor. Sıcak hava nedeniyle örtü altı üretimin gerilemesi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkenler nedeniyle yaş meyve sebze ihracatında bu tablonun oluştuğu gözleniyor."

EN FAZLA İHRACAT ÇİN VE RUSYA'YA

"Mayıs ayında bölgemizden en fazla ihracat Çin ve Rusya'ya gerçekleşirken, İtalya, Almanya ve Hollanda ilk 5'te yer alan diğer ülkeler oldu. Almanya'da dönemsel bir gerileme yaşanırken, İtalya ve Hollanda'ya gerçekleşen ihracat dikkatleri üzerine çekti.

Mayıs ayında dönemsel bazlı gerilemeler yaşanırken, 5 aylık tabloya bakıldığında bölge ihracatında dolar bazında artış yaşadığı görüldü. İlk 5 sektörümüzün gerçekleştirdiği ihracat, bölge ihracatımızın neredeyse 3'te 2'sine ulaştı."

"Çin, tam olarak etkisinden kurtulamadığı Covid salgınına rağmen bölgemizin en büyük pazarı olma özelliğini bu dönemde de sürdürdü. Almanya, en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ikinci ülke olurken, Rusya'ya gerçekleştirilen ihracatta toparlanma sürüyor. Savaşın ilk günlerinde ihracatın durduğu Rusya'ya yapılan ihracat 5 aylık süreçte 60 milyon doları aştı.

Batı Akdeniz ihracatçılar Birliği olarak bölge ihracatını artıracak çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bu çerçevede ağaç ve orman ürünleri sektörümüz kısa süre önce İngiltere'de oldukça başarılı iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Öte yandan maden sektörümüz Güney Afrika'da doğaltaş ağırlıklı ihracat bağlantıları için firma ziyaretleri ve B2B iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Önümüzdeki süreçte diğer sektörlerimizi kapsayacak ticaret heyetleri organize ederek, bölge ihracatımızı artıracak faaliyetler gerçekleştirmeye devam edeceğiz." DHA

Editör: Haber Merkezi