MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Ateş, meme ağrısı (mastalji) ile polikliniğe başvuru yapan hastaların en sık adetlerle oluşan ağrılardan şikâyetçi olduğunu belirtti.

Adet yüzünden oluşan meme ağrılarının en iyi çözümünün diyetle verilen yağlar olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ateş, “Meme ağrısı ile gelen hastaların sadece yüzde 1 ila yüzde 6'sında kanser saptanır. Bu yüzden memede ağrı ile gelen kadınlarda ilk olarak memede kanser olmadığını göstermemiz gerekir. Meme kanserine bağlı meme ağrısı iyi lokalize ve adetlerle ilişkisizdir. Adetlerle ilişkili meme ağrısını azaltabilmek için diyetle alınan yağları azaltmalıyız" dedi.

Meme ağrısının 3 grupta sınıflandırıldığını aktaran Op. Dr. Gökhan Ateş, meme ağrısı ile başvuru yapan hastaların en sık adet döneminde oluşan ağrılardan şikâyetçi olduğunu belirtti.

HER 3 KADINDAN İKİSİNDE GÖRÜLÜYOR

Meme ağrısının her 3 kadından ikisinde görüldüğünün altını çizen Op. Dr. Ateş, “Meme ağrısı, genel cerrahi polikliniğimize meme hastalığı ile ilgili başvuran hastalarımızın en sık şikâyet konusudur. Mastalji 3 grupta sınıflandırılır; Siklik (adetlerle oluşan), nonsiklik (adetlerle ilişkisiz), meme dışı nedenlere bağlı olan. Adetlerle oluşan meme ağrısı en sık görülendir ve menstrüel siklusla ve memelerde gelişen ödemle ilişkilidir. Genellikle iki taraflıdır ve sıklıkla memenin üst dış bölümlerinde oluşur ve bazen koltukaltına yayılır. Adetlerle ilişkisiz meme ağrısı sürekli veya aralıklı olabilir. Sıklıkla tek taraflıdır ve memenin bir bölgesinde sınırlıdır. Bazen laterale doğru yayılabilir. Keskin, yanıcı, zonklayıcı veya acıtıcı tarzda olabilir. Sürekli veya aralıklı olabilir. Memeden kaynaklanıyor sanılsa da kökeni sıklıkla göğüs duvarı, nadiren de kalp, akciğerler veya mide-bağırsak sistemidir" diye konuştu.

DİYETLE YAĞLAR AZALTILMALI

Adet dönemindeki ağrıların hafiflemesi için tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Ateş, “Meme ağrısı ile gelen hastaların sadece yüzde 1 ila yüzde 6'sında kanser saptanır. Bu yüzden memede ağrı ile gelen kadınlarda ilk olarak memede kanser olmadığını göstermemiz gerekir. Meme kanserine bağlı meme ağrısı iyi lokalize ve adetlerle ilişkisizdir. Adetlerle ilişkili meme ağrısını azaltabilmek için, diyetle alınan yağları azaltmalıyız. Adet döneminde ve öncesinde çay, kahve, kola, çikolata ve tuz tüketimini kısıtlamalıyız, düzenli egzersiz yapmalıyız, uygun sutyen kullanmalıyız. Yaşam tarzı düzenlememize rağmen devam eden meme ağrılarında ilaç tedavisi uygulanabilir. Hastanın başka sebeplerle kullanmakta olduğu diğer ilaçlarda düzenlenme yapılabilir. Ancak her meme ağrısında ilk yapılması gereken meme kanseri olmadığının gösterilmesi amacıyla doktora müracaat etmektir" şeklinde konuştu. DHA

Editör: Haber Merkezi